Šubićevac - inspiracija pjesnika

Šubićevac - inspiracija pjesnika

Treća šetnja Visianijevim Poljicama okupila je idealan broj šetača - njih petnaestak malih i velikih, te onih u zlatnim godinama. Bila je to još jedna zelena tura ovogodišnje Flore Dalmatice  kroz koju su sudionike povele i provele Zlatka Rodin i Josipa Petrina.

Zlatka je, uz pojašnjenje naslova ture, ispričala zanimljive priče o tomu kako su Poljica (Šubićevac će postati tek početkom 20. stoljeća) inspirirale ne samo Visianija, već i pjesnika Jurja Barakovića, pa i veliku Vesnu Parun koja ih spominje u svojim memoarima. Neobična je svakako bila i priča o pustinjaku koji je petnaestak godina živio u spiljici na jami, a potom jedva dočekao topli obrok i postelju u šibenskom zatvoru! Pričala je Zlatka i o "tri kite s rakite" koje su stražarima najavljivale dolazak neprijatelja i o tomu kako su i čime hrabre Šibenke branile svoj grad i svoje muževe.

Josipa je pak podsjetila kako je to u početku gotovo golo brdo u zaleđu grada postalo inspiracija ljubiteljima prirode da ga pošume i pretvore u najzelenijie i najpoželjnije mjesto za život sadašnjih Šibenčana. Ne bez nostalgije, ispričane su priče o restoranu Dubravka u kojem se jelo, pilo, plesalo, ljubilo i zaljubljivalo a ponekad i kretalo u estradne vode (Mišo Kovač, prvi rock sastav Magneti, poznat kasnije kao MI-ovci). Bio je tu i mali zoološki vrt s jezercem, potočićem, patkicama, pelikanima, srnom i lisicama, te pelikanom i paunovima. Sve dok ih na žalost nisu ukrali, a neke možda i pojeli?

Među pionirima pošumljavanja bili su Ivo Jadronja, Šime Grubišić Rovilo, Ante Frua... Oni su zaslužni i za mnoge druge ideje poput uređenja kupališta Jadrija, prvog nogometnog kluba Osvit, utemeljenja pjevačkog društva Kolo, organiziranja gradskog karnevala, uređenih tvrđava i staza oko njih...

Današnji Šubićevac gradski je kvart sa sigurno najvećim mogućnostima pružanja zdravog života svim stanovnicima Šibenika koji podrazumijeva bogate sadržaje za sport, rekreaciju, druženja, edukacije, kulturne i zabavne događaje, pa i gospodarske inicijative.     

Fotogalerija:

Napisano 17.04.2024, autor Josipa Petrina

Nazad