Visianijeva Poljica

Visianijeva Poljica

Visianijeva Poljica naziv je edukativno-interpretacijske šetnje urbanom šumom Šubićevac u sklopu Festivala Flora Dalmatica koji već drugu godinu za redom provodi brojne aktivnosti. U suradnji sa JU Priroda Šibensko-kninske županije, u srijedu 12. travnja 2024., prošetali smo najzelenijim dijelom grada i saznali brojne zanimljivosti. 

 

U značajni krajobraz službenog naziva Gvozdenovo-Kamenar uvela nas je Angela Bilić, edukatorica JU Priroda ŠKŽ, koja je u svojoj interpretaciji naglasak stavila na floru i faunu. Saznali smo koje biljne vrste možemo pronaći u parku, kako možemo prepoznati i zapamtiti izgled i starost drveća (naime, muški čempres ima vitku formu, dok je onaj ženski malo debeljuškast) i koje životinje možemo susresti. Angela je u svoju interpretaciju dodala dašak poezije našeg velikog pjesnika Dragutina Tadijanovića i pročitala stihove njegove pjesme Snove sniju stari maslinici.

Članice naše Udruge, Zlatka Rodin i Sandra Grgas istražile su povijesni dio i objasnile zašto se to područje nekada nazivalo Poljica, mjesto gdje je poznati šibenski botaničar Roberto Visiani napisao svoje prve stihove uživajući u dalmatinskoj vegetaciji. Imali smo priliku saznati nešto više o poznatom restoranu Dubravka, u kojeg su Šibenčani rado odlazili na plesnjak i druženja. Uz Dubravku se nalazio i nekadašnji zoološki vrt s ograđenim dijelom za vjeverice, srne i pelikane. Sudionici ture bili su članovi Udruge umirovljenika koji se sjećaju legendarne Dubravke, te aktivno sudjeluju u čišćenju i pošumljavanju Šubićevca.

Jedna od zanimljivosti koju smo čuli bila je i priča o čovjeku inicijala A.B., koji je živio u pećini, krao jaja i mlijeko te, kako navode novinski članci, krao odjeću i bakrene žice i na taj način zarađivao. Prošetali smo i dijelom planinarskog puta Ante Frua i saznali zašto planinarska ruta nosi upravo njegovo ime.

 

Uz pogled na Kanal sv. Ante, prisjetili smo se značaja velike bitke iz 17. stoljeća za grad, ali i bitnih mjesta kao što su gimnazija, nogometni stadion i tvrđave koje čuvaju grad Šibenik.

Fotogalerija:

Napisano 12.04.2023, autor Antonia Slamić

Nazad