U zelenoj šetnji s Robertom

U zelenoj šetnji s Robertom

Prošlog utorka, 9. travnja, na obljetnicu rođenja jednog od najznamenitijih Šibenčana, botaničara Roberta Visianija, održana je Zelena tura Šibenikom i to po četvrti put, a treći put kao dio programa Festivala prirode Flora Dalmatica. Turu, koja je počela u Perivoju Luje Maruna, između žive sedrene fontane i kipa sv. Frane, zaštitnika ekologa, vodile su članice naše udruge Sandra Grgas, Josipa Petrina, Dražena Perkov i Zlatka Rodin. Već tradicionalan interaktivni dio ovog programa - Zelenu nit rasplela je u šetnji naša suradnica Sanja Mrša Vukman. Osim građana obaju spolova i svih uzrasta turu su posjetili i maturanti farmaceutskog smjera Medicinske škole Šibenik u pratnji svojih profesorica.

Šetalo se kroz gradske parkove i samostanske vrtove, zastalo ispred Visianijeve rodne kuće, obašlo značajna stabla i biljke te ispričalo njihove priče. S obzirom da je tematska biljka ovogodišnjeg Festivala upravo murva - staroj se "Šimunovoj murvi" ispred crkve sv. Nikole ove godine posvetilo malo više pažnje no obično. Završni dio priče o životu i djelu Roberta Visianija ispričan je pokraj njegove grobnice na groblju sv. Ane, da bi tura svoje finale imala u Samostanskom srednjovjekovnom vrtu sv. Lovre gdje Robertova dalmatinska flora raste kao živi zeleni spomenik u samom srcu kamenog grada.

Kako ničeg nema bez prijateljstva i dobre suradnje ovom prilikom želimo zahvaliti našoj članici Ivanki Čogi koja nas nikad ne iznevjeri kad su kolači sa začinskim biljem u pitanju, Regini Vikario koja nas uvijek vjerno prati svojim objektivom i Zvonku Pešiću koji nas kad god treba ugosti u vrtu sv. Lovre.

Fotogalerija:

Napisano 12.04.2024, autor Zlatka Rodin

Nazad