Kako je nastala UTV "Mihovil" Šibenik?

U vrijeme osnivanja udruge položaj turističkih vodiča u Šibensko-kninskoj županiji bio je poprilično loš. Bili su suočeni s brojnim problemima - od nelojalne konkurencije, preko infrastrukturnih zapreka i nerazumijevanja, do neprepoznavanja važnosti uloge turističkih vodiča od strane ostalih sudionika u turizmu.

Udruga turističkih vodiča "Mihovil" Šibenik osnovana je 24. 3. 2006. i upisana u Registar udruga 4. 4. 2006. godine. Na osnivačkoj skupštini bilo je 13 vodiča, te su za prvo predsjedništvo udruge izabrane: Diana Bolanča - predsjednica, Karmen Bezbradica - dopredsjednica i Marina Garma - tajnica.

Prepoznavši ključne probleme, Udruga je krenula s osnaživanjem svijesti o važnosti turističkih vodiča unutar lokalne zajednice i kod turističkih agencija i turoperatora. Organiziraju se predavanja stručne tematike u svrhu dodatne edukacije i pružanja što kvalitetnije usluge. Uspostavljaju se kontakti i komunikacija s nadležnim službama i svim relevantnim institucijama u turizmu.

Od 13 do 63

63 - nije običan broj

Nije pojedinac, nije predsjedništvo, niti je obojano politikom

63 - toliko članova brojimo
mi smo UTV "Mihovil" Šibenik

Što je UTV "Mihovil" Šibenik danas?

Od 24. ožujka 2006. postali smo važan i prepoznat dio turističke ponude grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. Sretni smo što su naša radna mjesta ulice, skale i kale Šibenika, nacionalni parkovi, drugi gradovi i prirodne znamenitosti.

Naši članovi, licencirani vodiči, kompetentni su interpretirati povijesne, kulturne, prirodne, tradicijske, gastro i ine znamenitosti našeg grada, županije i šire, a to rade s ljubavlju prema svome kraju i domovini. Ponosni smo što upravo mi to možemo predstavljati gostima iz svih dijelova svijeta.

Mi se danas možemo podičiti respektabilnim brojem članova koji iz dana u dan raste. Razni projekti, edukacije, volonterski radovi prepoznati su, kako od lokalne zajednice tako i na državnoj razini, kao važan dio prezentacije materijalne i nematerijalne baštine, što je rezultiralo brojnim nagradama i priznanjima. Zbog toga ovu Udrugu možemo uvrstiti (bez lažne skromnosti) u sam vrh razvoja ovakve vrste turističke djelatnosti.

Izrazito nam je važno da konstantno održavamo kvalitetne edukacije i da zajedno rješavamo probleme koji su bitni za struku.

Što kažu naši članovi?

Što drugi kažu o nama?

Uvijek kad nešto radiš s čistom ljubavi, srcem, strašću - vidi se... Energija koja pomiče planine. Upravo takva energija i čista ljubav, koju ne osjetite često u životu, pršti u Šibeniku.
Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik okuplja kolege čiji spomen mi uvijek izmami osmijeh na lice. Čistom pozitivnošću, zajedništvom, kreativnošću i vrijednim radom pri svakom novom projektu uistinu svaki put "isprovociraju" reakciju na način: "ajme fenomenalnooo, pa kako ste se samo toga sitili?!"
I uistinu, moje kolege su autori brojnih kreativnih, vrhunski izvedenih projekata, među kojima bih svakako izdvojila (navedi draga pravi naziv- srednjovjekovni Šibenik, ispričaj svoju priču...); projekata na ponos gradu Šibeniku, Šibensko-kninskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj, o čijem radu je glas doprio do samog svjetskog vrha.
Uz brojna druga događanja, predavanja i izlete, kolege koji tako neodoljivom pozitivnom energijom privlače da im se pridružiš i da dođeš u Šibenik, uvjerenja sam kako je upravo ova udruga znatno doprinijela razvoju turizma u Šibeniku. Uz samo dobro vodstvo upravljanja gradom i destinacijom, u malo vremena ovaj grad je postao, mladenačkim rječnikom rečeno, pravi hit i uzor.
Svi mi u Zajednici društava turističkih vodiča Hrvatske smo dušom i srcem ponosni na svoje kolege u Udruzi turističkih vodiča Mihovil Šibenik. Energija koju šire je nevjerojatni pokretač za sve nas prema kreiranju i realizaciji novih projekata i daljnjim uspjesima.
Čestitam Vam od srca na svim brojnim dosadašnjim, uistinu respektabilnim, rezultatima rada i radujem se budućim uspjesima Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik, u koje nimalo ne sumnjam.
Uvijek po istom već nadaleko poznatom šibenskom modelu: pozitivnom energijom koja pokreće planine!

Velika mi je čast napisati preporuku za Udrugu turističkih vodiča "Mihovil" Šibenik. Suradnja na dosadašnjim projektima bile je ugodna i uvijek vesela, ali prvenstveno profesionalna. Ovaj tim vrijednih i mladih ljudi razvija nove ideje i mogućnosti te time uključuje sve aktere kako bi njihova priča imala sva potrebna uporišta i vrijednosti.

Kristina Nuić Prka

Predsjednica, Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske

Ivana Menđušić

Direktorica, TZ Grad Drniš