Visianijeva Poljica

Visianijeva Poljica

U srijedu, 20.travnja sudjelovali smo na edukativno-interpretacijskoj šetnji pod nazivom "Visianijeva Poljica". Nova tematska tura dio je Festivala Flora Dalmatica koji se ove godine obilježava u gradu Šibeniku. Ovaj put naše članice Zlatka Rodin, Sandra Grgas, Dražena Perkov i Josipa Petrina udružile su snage zajedno s edukatoricom Anom Vukšić iz JU Priroda i krajobraznim arhitektom Matom Rupićem te nas proveli najzelenijim dijelom grada i otkrili nam brojne zanimljivosti.

 

U značajni krajobraz Gvozdenovo-Kamenar uvela nas je Ana Vukšić, edukatorica JU Priroda koja je u svojoj interpretaciji naglasak stavila na floru i faunu. Na vrlo jednostavan i zanimljiv način objasnila je koje sve biljne vrste možemo pronaći u parku, s kojim se nametnicima danas suočava cijela vegetacija u krajobrazu te naposljetku odala trikove pomoću kojih možemo prepoznati i zapamtiti izgled drveća.

Naše članice pažnju su posvetile povijesnom dijelu Šubićevca, odnosno području koji se nekada zvalo Poljica i Rupine. Poznati šibenski botaničar Roberto Visiani  na nekadašnjim je Poljicama napisao svoje prve stihove uživajući u bujnoj vegetaciji i drveću koje se tu nalazilo prije pošumljavanja. Uživao je u prekrasnom krajobrazu te se od svoje omiljene livade opraštao i pred odlazak na studij u Padovu. Imali smo priliku čuti nešto više o nekadašnjem omiljenom šetalištu i izletišu Šibenčana, ali i o legendarnoj Dubravci, restoranu u kojeg su Šibenčani rado odlazili na druženja i plesove. Uz Dubravku tu se nalazio i zoološki vrt s ograđenim dijelom za srne, vjeverice, pelikane, pa čak i klokane! Prošetali smo i dijelom planinarskog puta ''Ante Frua'' i saznali nešto više o planinarenju i rutama. Uz prekrasan pogled na Kanal sv. Ante, prisjetili smo se značaja velike bitke iz 17.stoljeća za grad, ali i nekih dragih i bitnih mjesta kao što su gimnazija, nogometni stadion i tvrđave.

 

Na samom kraju ture, krajobrazni arhitekt Mate Rupić iznio nam je svoje viđenje i mogućnosti urbanog ozelenjavanja. Uz pomoć karte koju je pripremio za ovu turu, objasnio je zeleno mapiranje grada, točnije sva zelena područja u gradu Šibeniku, kojih nažalost i nema previše. Ukazao je da prostora za zelene površine u gradu ima te da se zajedničkim snagama, malo po malo, mogu napraviti velike promjene. 

 

Turu smo završili uz zalazak sunca uz najlijepši mogući pogled: šibenske otoke, Kanal svetog Ante i prekrasan stari grad. 

 

Napisano 21.04.2022, autor Antonia Slamić

Nazad