Posjet Vinoplod Vinariji d.d. - Šibenik

Posjet Vinoplod Vinariji d.d. - Šibenik

U petak 3. rujna posjetili smo Vinoplod Vinariju d.d. – Šibenik s ciljem upoznavanja njihovog pogona odnosno onoga što se skriva iza ograde  i obogaćene ponude- kušaonice. Dočekao nas je vodič Krešimir Lokas koji je uvelike podsjetio na prepoznatljivog Juru, šibenskog težaka, koji od 1964. godine krasi bocu bijelog stolnog vina - crvena kapa s boulama, brkovi, osmijeh.

Za početak, vodič je naznačio par važnih godina: 1959. kao godinu osnivanja, 1993. godinu od koje Vinoplod Vinarija d.d. – Šibenik djeluje pod sadašnjim nazivom, 1964. godinu kada se rodio Jure i 1984. kada se rodio Vrhunski Babić te ujedno postao jednim od zaštitnim znakova Vinoploda, Primoštena, Šibenika i Hrvatske. Nakon toga saznali smo nešto više o proširenoj ponudi vina i alkoholnih pića od kojih smo neke na kraju imali priliku i degustirati. Od vina istaknuti su – Babić, Plavina, Debit, Maraština, od rakija Travarica, Lozovača, Komovica te od likera Pelinkovac, Višnja, Borovnica i Aronija. Gospodin Lokas napomenuo je da je u proizvodnji naglasak stavljen na naše autohtone i udomaćene sorte.

Nakon toga, objasnio nam je proces dobivanja vina te njegove sastavnice: velike podne vage kraj koje smo se zapravo sastali te prvu radnju u procesu prerade grožđa koja se obavlja da bi se bobica odvojila od peteljke i zgnječila da se oslobodi sok – mošt- runjanje i muljanje. Pokazao nam je i strojeve za preradu grožđa te automatizirani proces punjenja boca od kojeg su isključene Lux Extra Travarica s katedralom unutar boce od 0,7 l i manje bočice. Vinoplod Vinarija je prvi u Dalmaciji počeo primjenjivati suvremenu tehnologiju kombiniranu sa tradicionalnim načinom prerade grožđa. Prošli smo i pokraj ogromnog skladišta i došli do prostorije koju su prenamijenili u prostranu kušaonicu s visokim drvenim stolovima i stolicama. Tamo nas je dočekao i konobar s aperitivima po želji prije nego uđemo u barrique  podrum.

Ulaz u podrum ukrašavaju kite borića, masline i smrike koje su prošlosti označavale vrstu vina koja se prodaje u šibenskim konobama. Barrique podrum podrazumijeva vina koja su čuvana u hrastovim bačvama uslijed čega vina preuzimaju tanin iz hrasta te razvijaju specifičnu aromu. Kad smo ušli prvo što smo ugledali je bio zid sa sačuvanim primjercima vina iz svake godine, a zatim i veće i manje hrastove bačve. Vodič nam je skrenuo pažnju na zaštitni znak vinarije- dvije golubice na grozdu grožđa i listovima vinove loze.

 

Na kraju smo, zalogajili uz pršut, sir, kruh, masline i fritule te degustirali Debit proizveden po novoj formuli iz 2020. godine te nakon toga Vrhunski Babić dok se na platnu prikazivao proces izrade boce Lux  Extra Travarice s katedralom.  

 

Napisano 05.09.2021, autor Vinka Skorić

Nazad