ŠIBENSKA CURA – TRAG ŽENE UTKAN U POVIJEST GRADA

ŠIBENSKA CURA – TRAG ŽENE UTKAN U POVIJEST GRADA

Udruga već treću godinu na Dan žena poklanja građanima tematsku turu "Šibenska cura", priče o ženama Šibenika koje su ostavile trag u povijesti grada.

Udruga turističkih vodiča "Mihovil" Šibenik, tematskom se turom "Šibenska cura", od 2022. godine uključila u obilježavanje Međunarodnog dana žena koji diljem svijeta prigodnim manifestacijama, programima i aktivnostima ističe ravnopravnost žena i muškaraca.

Koliko je sjajnih šibenskih cura, poznatih i manje znanih, o kojima se treba i mora pričati, govori i činjenica da je tematska tura od samog početka organizirana u dva dana, prvi dio uoči Dana žena, 7. ožujka, a drugi na sam praznik 8. ožujka, a zainteresiranost građana bila je podjednako velika za oba dana.

U ovogodišnjem izdanju ''Šibenske cure'', građanima je predstavljeno jedanaest izuzetnih žena koje su svojim životom i djelovanjem ostavile trag u šibenskoj, a mnoge i svjetskoj povijesti. ''Šibenske cure'' su različite interesima, porijeklom, načinom života: one su umjetnice, putnice, vojnikinje, redovnice, težakinje, plemkinje, heroine, 'obične' žene - no uistinu daleko od običnih. One su žene ispred svog vremena. Drugačije. Svoje. Jedinstvene. 

Kalama i skalama starog Šibenika uz posvetu šibenskoj curi

Intrigantne priče o njihovim životima, članice naše Udruge oživjele su na autentičnim gradskim lokalitetima na kojima su naše sjajne ''šibenske cure'' živjele, nadale se, stvarale, voljele, umirale, na mjestima koja su obilježila njihove, ali i naše živote. 

Na rivi podno katedrale, prisjetili smo se života i stihova poznate hrvatske pjesnikinje, rođene zlarinke, Vesne Parun, a koju skalu iznad, pred kućom Vidović, saznajemo kako je ovdje rođena Ana Vidović, prva žena hrvatskog narodnog preporoda. Primjereno priči, kod topova na rivi saznajemo da je prva hrvatska vojnikinja, Tonka Friganović, rođena u šibenskoj težačkoj obitelji, a za svoju hrabrost u Prvom svjetskom ratu dobila je čin desetnika.

Još jedna 'obična 'žena živo je utkana u  sjećanje Šibenika. Snalažljiva i poduzetna težakinja Slavka Berović i njen brod kojim je prevozila građane na  Martinsku prije izgradnje šibenskog mosta.

Pred samostanom sv. Lovre i zavjetnom špiljom Gospi Lurdskoj,  saznali smo o dobročiniteljicama Majci Klari Žižić i Ani Šare, a o hrabrosti benediktinki kroz 17. stoljeće i legendi o Jeleni koja je svojim zavjetom spasila grad od kuge pred benediktinskim samostanom sv. Luce. Inkvizicijsko vrijeme u kojem je suđeno Mrni i Dobri za vještičarenje, majici i kćeri oživjelo je pred zidinama tamnica Kneževe palače, a o legalnim bludilištima, Dumi Franić i damama noći iz 19. stoljeća saznali smo među uskim kalama Gorice, dok potpuno drugačiju, potresnu priču o ljubavi slušamo na Strmim stubama,  pod kućom Ančice Bulat Šemprešole, koja je čitav svoj život provela čekajući svog kapetana.

Umjetnost u svim oblicima prožima šibensko tkivo, pa tako ne čudi da su i prve hrvatske i europske glumice potekle upravo iz Šibenika. Bilo je to uprizorenje  novozavjetnog događaja Tri kralja koje su scenografski, kostimografski, dramaturški u 17.stoljeću postavile benediktinke sv. Spasa, porijeklom iz šibenskih plemićkih obitelji. A u jednoj od najutjecajnijih šibenskih obitelji 19. i 20. stoljeća, rođena je sopranistica svjetskog glasa i kraljica talijanskog bel canto pjevanja, Ester Mazzoleni 

Kroz šibensku povijest od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća, u koju su utkane priče o životima ovih nevjerojatnih ''Šibenskih cura', provele su nas: Karmen Bezbradica, Tina Biluš, Sandra Grgas, Zvonimira Krvavica, Merica Mikuličin, Zlatka Rodin, Vinka Skorić, Antonia Slamić, Josipa Petrina i Deana Karađole Radovčić.

Zdravica za kraj ture

Kako završiti priču o ''Šibenskim curama'', nego zdravicom za sve žene utisnute u povijesno tkivo grada: za sve koje su bile, za sve koje jesu i one koje tek imaju doći.

Za kraj ture Vinarija Sladić je naše građane pripremila pravo iznenađenje pred gradskim kazalištem, počastivši nas vinom identičnog imena kao i naša tura! Bijelo vino "Šibenska cura'' jedinstveno je nekonvencionalno, svevremeno, upravo kakva i jest ta naša i svjetska ŠIBENSKA CURA.

Ili kako mu Sladići vole tepati: ''Šibenska cura'' je slatka i pitka, al' kad te uzme pod svoje  - ajme ti se! 

Napisano 11.03.2024, autor Tatjana Bračanov

Nazad