ŠIBENSKA CURA  2023.

ŠIBENSKA CURA 2023.

Međunarodni dan žena diljem cijelog svijeta se obilježava prigodnim manifestacijama, programima i drugim aktivnostima kako bi se istaknula ravnopravnost žena i muškaraca. Naša je Udruga, također, i ove godine obilježila Dan žena, te smo ponovno poklonile razgled Šibenska cura svim zainteresiranim građanima Šibenika.

Članice UTV“Mihovil“ Šibenik, lani su održale premijeru razgleda Šibenska cura posvećenog ženama koje su obilježile šibensku povijest. Velika posjećenost, oduševljenje naših sugrađana, kao i medijska popraćenost ove „ženske ture“, potvrdili su da su naše vrijedne članice napravile pun pogodak što su ovu priču posvetile šibenskim ženama.

Budući da je šibenskih junakinja bilo dosta, razgled se organizirao u dva dana – 8. i 9. ožujka 2023.

Kroz šetnju gradom prisjetili smo se značajnih žena iz šibenske povijesti, poznatima i manje poznatima, ali svima vrlo važnima za naš grad. Od različitih povijesnih razdoblja, do različitih zanimanja, interesa i poziva, svim šibenskim curama je bilo zajedničko da su svojim djelovanjem utjecale na društvo oko sebe i ostavile neizbrisiv trag. Bile one redovnice, pjesnikinje, vojnikinje, operne pjevačice ili „obične“ žene koje su se istaknule u svojoj okolini, utjecale su na velik broj ljudi, kako u Šibeniku, tako i šire. Čuli smo priče o  Tonki Friganović, Slavki Berović, Anki Bulat, Ester Mazzoleni, Vesni Parun, Ani Vidović, Ani Šare, Majci Klari Žižić, Milki Bučić; saznali smo zašto su za Šibenik važne benediktinke i na koju je žrtvu bila spremna mlada Šibenčanka da spasi svoj grad; tko su bile prve hrvatske glumice, zašto se sudilo Mrni i Dobri, te kako se Duma udova Franić izborila za svoja prava.

Naši sugrađani nagradili su nas na najbolji način – oba razgleda bila su odlično posjećena, tražilo se i „mjesto“ više.

Razgled Šibenska cura nastavio je niz tematskih razgleda naše Udruge, tako da s veseljem iščekujemo nove koji uskoro dolaze  na red.

Napisano 12.03.2023, autor Danijela Marinčić

Nazad