Industrijska kulturna baština i zlatno doba Drniškog kraja

Industrijska kulturna baština i zlatno doba Drniškog kraja

Povodom Dana državnosti, 30. svibnja 2023., naša Udruga organizirala je izlet s tematskim turama koje su predstavile industrijsku kulturnu baštinu drniškog kraja. Ture "Rudarsko naselje Siverić" i "Industrijska baština Petrova polja i Promine" oduševile su zainteresirane građane, a mi bismo se ovom prilikom željeli zahvaliti svima koji su se odazvali.

 

Turu "Rudarsko naselje Siverić" osmislila je Diana Bolanča, koja nas je povela na putovanje u prošlost, u vremensko razdoblje 19. stoljeća, kada je rudarstvo u pitoresknom naselju Siverić doživjelo svoj vrhunac. Posjetitelji su imali priliku otkriti tajne ovog specifičnog naselja i dobiti uvid u bogatu rudarsku povijest tog kraja.

 

turistički vodič i grupa turista

 

Više informacija o rudarenju i Siveriću možete pronaći na blogovima Kako se rudarilo 'crno zlato' i Da nije kiša...

 

Također se želimo zahvaliti i Snježani Mrđen, predsjednici mjesnog odbora Siverić, koja se priključila turi, te nam otkrila niz manje poznatih zanimljivosti o Siveriću i rudarenju.

 

Snježana Mrđen i Diana Bolanča

 

Nakon obilaska Siverića, izlet se nastavio turom "Industrijska baština Petrova polja i Promine" koju je osmislila Josipa Petrina. Sudionici su imali priliku saznati više o vrijednosti industrijske baštine grada Drniša i šire okolice.

 

Tijekom ture, posjetili smo vapnaru iz 1908.g. koja je nedavno poslužila kao  lokacija za snimanje dječjeg filma "Anka". Vidjeli smo nekadašnju svinjogojsku farmu, najveći vinograd u Dalmaciji, te obišli  hidroelektranu na Roškom slapu koja je izgrađena 1909.g. kako bi opskrbljivala strujom rudnik u Siveriću.

 

 

josipa petrina u vođenju

 

Još jednom se želimo zahvaliti svim sudionicima koji su se odazvali i podržali našu inicijativu. Vaša prisutnost i interes za očuvanje industrijske kulturne baštine pokazatelj su koliko je važno njegovati povijest i tradiciju našeg kraja.

 

Posebna zahvala ide Diani Bolanči i Josipi Petrini, autoricama turističkih ruta, koje su nas stručno i s ljubavlju vodile kroz ove zanimljive lokacije. Njihova predanost i znanje omogućili su nam da bolje razumijemo bogatu prošlost i naslijeđe koje nosi naša regija.

 

Dragi sudionici, nadamo se da ste uživali u ovom izletu i stekli nove spoznaje o bogatoj industrijskoj povijesti našeg kraja. Vaša podrška i interes su nam inspiracija za daljnje projekte i aktivnosti usmjerene prema očuvanju i promociji naše baštine.

 

Pratite našu Udrugu jer uvijek možete očekivati mnogo zanimljivih događanja i aktivnosti. Radujemo se ponovnom susretu u budućnosti.

 

 

 

Napisano 01.06.2023, autor Andreas Dujmović

Nazad