''ZELENA TURA ŠIBENIKOM'' & ''ZELENA NIT''

''ZELENA TURA ŠIBENIKOM'' & ''ZELENA NIT''

U subotu, 8. travnja 2023. godine, u sklopu drugog izdanja Festivala Flora Dalmatica, članice naše Udruge organizirale su interpretacijsku šetnju starom gradskom jezgrom s posebnim naglaskom na zelene površine grada. U šetnji je sudjelovala i Sanja Mrša Vukman koja je za vrijeme trajanja razgleda plela vijenac koji je, na kraju, postavljen na grob Roberta Visianija.

 

Josipa Petrina, Sandra Grgas i Zlatka Rodin šetnju su započele u perivoju Luje Maruna gdje su predstavile inicijativu Flora Dalmatica i objasnile znatiželjnim sugrađanima što ih očekuje tijekom šetnje i kojim će sve zelenim površinama prošetati. U perivoju Roberta Visianija, našeg poznatog botaničara, čovjeka zbog kojeg je festival i osmišljen, dobili smo nekadašnja pravila ponašanja u parku, saznali o gradnji parka, ali i kako se park kroz povijest nazivao. 

U nastavku smo imali priliku i saznati nešto više o životu Roberta Visianija, o njegovom poznatom djelu Flora Dalmatica, zašto je studirao medicinu i kako je uopće došao u kontakt s botanikom, što je radio na praznicima te gdje je radio kao liječnik. Posjetili smo i vrt svetog Frane i čuli nešto više o tipičnom mediteranskom bilju, gradski trg Medulić, te staru murvu kod crkvice svetog Nikole koju smo izmjerili uz pomoć metra, ali i naših sugrađana. 

 

Na samom kraju razgleda, posjetili smo i groblje svete Ane, te na Visianijev grob položili vijenac od travanjskih trava koji je bio ispleten tijekom šetnje. Druženje smo završili u samostanskom vrtu svetog Lovre gdje smo imali priliku zasladiti se fantastičnim keksićima s aromatičnim biljem koje je napravila naša kolegica Ivanka Čoga.

 

Našem Robertu želimo sretan rođendan, a vas pozivamo da nam se pridružite već ovu srijedu, 12. travnja 2023. na razgledu ''Visianijeva poljica'' i da zajedno uživamo u našem najzelenijem kvartu. 

Napisano 08.04.2023, autor Antonia Slamić

Nazad