VELIKA OBLJETNICA, VELIK ČOVJEK

VELIKA OBLJETNICA, VELIK ČOVJEK

Prije nekoliko godina Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske pokrenula je projekt „Upoznaj svoju zemlju“ koji se održava diljem Lijepe naše i to uvijek na isti dan i u isti sat. Povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i ove godine, točno u podne, u pedesetak gradova, skoro stotinu vodiča dočekali su brojne sugrađane i proveli ih svojim gradovima.

 

I mi smo, kao i svake godine, bili dijelom ovog hvalevrijednog projekta kojem je cilj upoznati građane s našom prelijepom zemljom, te im omogućiti da tako i sami budu ambasadori svoje zemlje. 

Ali ove godine na dan 15.1.2023. naša udruga je razgledom obilježila i jednu važnu obljetnicu. Posvetili smo razgled velikom čovjeku čije zasluge se ne spominju dovoljno često.

 

Prije točno 150 godina Šibenik dobiva prvu hrvatsku upravu, a za općinskog načelnika izabran je Ante Šupuk. Bila je to velika pobjeda narodnjaka nad autonomašima, čitav grad je bio okićen hrvatskim trobojnicama, slavilo se, a Ante se prisutnima obraća na hrvatskom jeziku.

Razgled „Ante vitez Šupuk, nasljeđe vizionara“ započeli smo pričom o Anti kao skromnom obiteljskom čovjeku koji se kući često vraćao bez košulje, jer bi je poklonio nekome kome je bila potrebnija više nego njemu. Boljitak ljudi i grada uvijek mu je bio na prvom mjestu, a titulu viteza dobiva upravo zbog svojih zasluga.

 

Nastavivši šetnju, prisjetili smo se svih projekata koje je Ante ostvario tijekom trideset godina koliko je upravljao šibenskom općinom. Željeznička pruga Siverić – Šibenik, suvremena bolnica paviljonskog tipa, zgrada suda, izgradnja vodovoda, kanalizacije, popločanje gradskih ulica, uređenje današnjeg Đardina, uvođenje hrvatskog jezika kao službenog u administraciju i škole. Od svih projekata ostvarenih u njegovom mandatu Ante će ostati najviše zapamćen zahvaljujuću iznimno hrabrom pothvatu ispred svoga vremena – osvjetljavanju grada javnom rasvjetom na izmjeničnu struju, kada Šibenik postaje prvim gradom sa cjelovitim sustavom proizvodnje, prijenosa i potrošnje izmjenične struje proizvedene snagom vode na slapovima Krke.

 

Bez imalo pretjerivanja, možemo reći da je Ante otac modernog Šibenika. Onog dana kad je Ante umro svjetlo gradskih lampi se ugasilo i one su zavijene u crno.

 

Naša udruga je ovim tematskim razgledom nastojala približiti ovog čovjeka našim sugrađanima, ali mi turistički vodiči Šibensko-kninske županije u svakom svom razgledu posjetiteljima iz čitavog svijeta pričamo o ovom velikanu i o njegovim zaslugama. To je najmanje što možemo učiniti…

 

I za kraj…

Ante vitez Šupuk sve svoje imanje ostavio je – unucima. Evo što je zapisao tim povodom:

 

"Preporučam mojim unucima da budu uvijek u svim svojim pothvatima imali u prvom redu pred očima boljitak i sreću svojega hrvatskog naroda i svog rodjenog grada. U tom pogledu neka stupaju stazom pokazanom od naših predja i neka nastoje da budu na diku i obitelji i rodu svom."

 

Kratak video razgleda možete pronaći na linku: Ante vitez Šupuk, nasljeđe vizionara

Napisano 17.01.2023, autor Tina Biluš

Nazad