Susret interpetatora na II. Nacionalnom forumu interpretatora baštine

Susret interpetatora na II. Nacionalnom forumu interpretatora baštine

Vikend 28. i 29. listopada 2023. godine sudjelovali smo na II. Nacionalnom forumu interpretatora baštine koji se ove godine održao u našoj županiji u Eko kampusu „Krka“ Nacionalnog parka Krka u Puljanima. Osim predavanja moglo se birati i između 6 zanimljivih radionica za 70-ak sudionika.

Udruga je bila pozvana da prikaže dobru praksu tj. primjer (dobrog) organizatora baštine. Predsjednica Antonia Slamić predstavila je Udrugu te na primjeru izvedbe tematske ture „Šibenska cura“ približila je publici činjenicu da je izvedba konačan rezultat i ono što se vidi, a u pozadini nevidljivo stoje brojni čimbenici koji mogu biti izazov ili prednost: timski rad, stres, višak ili manjak literature, istraživanje, krive informacije, vremenske prilike, koordinacija, razumijevanje, probe, prostor itd.

Dan poslije, za sudionike Foruma izvedena je tura „Priče iz šibenske kužine: Od brudetože priko buklije do dispetože“ kao primjer interpretacije nekih drugih vremena na šibenskim ulicama.

Vrijednost ovakvih ozbiljnih i manje ozbiljnih druženja uživo pronalazimo upravo u umrežavanju, novim saznanjima i promišljanjima te raspravama o izazovima s kojima se susrećemo i na kojima zajedničkim snagama treba poraditi.

 

Napisano 05.11.2023, autor Vinka Skorić

Nazad