Sudjelovanje u procesu izrade Strategije razvoja urbanog područja Šibenik

Sudjelovanje u procesu izrade Strategije razvoja urbanog područja Šibenik

16. rujna sudjelovali smo na sastanku fokus grupe FG3 - turizam i poljoprivreda za potrebe izrade Strategije razvoja urbanog područja Šibenika u prostorima Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u organizaciji grada Šibenika.

Na sastanak ove fokus grupe bili smo pozvani zajedno s predstavnicima Turističke zajednice županije ŠKŽ, Grada Šibenika, Grada Skradina, Brodarice, Zlarina i Bilica, kao i direktora ACI marine u Skradinu, predstavnika Gospodarske komore, Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore te LAG Krka i LAG More 249. 

Voditelj ovog sastanka bio je gospodin Sven Simon iz firme Urbanex koja radi na izradi strateškog plana za period od 2023. do 2027.  godine koji će prijaviti za dodjelu sredstava Europske unije za više područja, a sve vezano za razvoj grada Šibenika. 

Sama tema vezana je za povezivanje poljoprivrede i turizma, tj. kako najbolje uklopiti domaću poljoprivrednu proizvodnju u turizam na lokalnoj razini. Svi sudionici izrazili su svoje mišljenje te smo se svi složili u nekoliko točaka nakon što smo istaknuli ključne probleme povezivanja ovih dviju gospodarskih grana. Tako smo došli do zaključka, da s obzirom da je turizam vrlo kompleksna i promjenjiva gospodarska djelatnost, pa tako i na području grada Šibenika treba uzeti u obzir za duži vremenski period više čimbenika. 

Grane turizma koje će se nastaviti razvijati su nautički turizam s luksuznijom ponudom za goste, agro i ruralni turizam s velikim utjecajem poljoprivredne proizvodnje, te će se urbani dio pokušati razvijati izgradnjom novih kapaciteta kao i ponudom raznih događanja tijekom cijele godine kroz koje će biti prezentirane i gastronomske kao i enološke posebitosti ovog kraja. Kulturni i gastro turizam okarakterizirani su kao nositelji turizma na ovom području. Ključni problem turizma na ovim, a vjerujemo i na širem prostoru Hrvatske predstavlja sezonalnost za koju smo zaključili da većini sudionika u turizmu očito odgovara s obzirom da se i dalje fokusiramo na takvom tempu, umjesto da radimo na produljenju sezone tj. umjerenom radu u turističkom sektoru tijekom cijele godine kako bismo postali konkurentniji na europskom, ali i svjetskom tržištu. 

Organizatori sastanka složili su se s iznesenim viđenjima razvoja turizma grada Šibenika, Skradina i Bilica, te će sve donesene zaključke uključiti u Strategiju razvoja urbanog područja grada Šibenika za period od 2023. do 2027. godine s ciljem ostvarenja zadanih smjernica te njezine provedbe. 

 

Napisano 19.09.2021, autor Karolina Ferlindeš Lučev

Nazad