Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća

Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća

U četvrtak, 13.travnja 2023., u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova ''Civitas Sacra'' prisustvovali smo Konferenciji vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća Šibensko-kninske županije. 

 

Nakon razgleda Interpretacijskog centra, uslijedili su pozdravni govori i zanimljiva predavanja koja su istaknula koliko je značajan vjerski turizam za grad Šibenik. Član naše udruge, Dario Mikulandra, održao je predavanje na temu Vjera i tradicija - putokaz i oslonac za budućnost. Nakon toga, razgovaralo se o katedrali kninskog biskupa na Kapitulu kod Knina, te o sakralnoj baštini Eparhije dalmatinske.

U popodnevnom dijelu konferencije imali smo priliku saznati nešto više o sakralnoj baštini srednjovjekovne kninske županije, o Visovcu - otoku vjere i duhovnosti, te o sakralnom blagu Kanala sv. Ante u Šibeniku. S konferencije nije izostala ni kolegica iz Muzeja grada Šibenika koja je predstavila kulturno-povijesnu baštinu u stalnom postavu Muzeja.

 

Članice naše Udruge, Tina Biluš i Antonia Slamić, predstavile su važnost interpretacije sakralne baštine za razvoj vjerskog turizma. Kroz provedenu anketu pokazale su da je sakralna baština preko 90% prisutna u razgledima grada, da je jedan od problema s kojim se turistički vodiči susreću nedostatak informacija na mrežnim stranicama i činjenica da su crkve većinu vremena zatvorene. S obzirom na veliki broj crkava, zaključeno je da vjerski turizam ima potencijal za razvoj u Šibensko-kninskoj županiji, ali i da treba razlikovati hodočašća od masovnog turizma. Na kraju svog izlaganja, osvrnule su se na bitne gradske sakralne objekte i vjerske događaje, te naglasile problematiku s edukacijom za turističke vodiče koja, nažalost, po novom pravilniku degradira struku.

 

Ovim putem se zahvaljujemo na pozivu za sudjelovanje.

Fotogalerija:

Napisano 14.04.2023, autor Antonia Slamić

Nazad