SKRIVENI KANTUNI NAŠEG ZALEĐA

SKRIVENI KANTUNI NAŠEG ZALEĐA

I nakon skoro punih godinu dana privodimo kraju još jedan projekt kojeg je sufinanciralo Ministarstvo turizma i sport, naša "Sijela s guvna - kreativno pripovijedanje u ruralnom turizmu", od milja zvan jednostavno Sijelo.

 

Nakon brojnih radionica, predavanja i terenskih nastava, organizirali smo edukativni izlet u zaleđe županije. Iako smo isplanirali čitav program, nismo ni bili svjesni što nas čeka. 

 

U malom selu Radučić nedaleko od Knina dočekala nas je Katarina na OPG Borović. 
Provela nas je kroz polja smilja, upoznala nas s magarcima i jednim ljubomornim Mosorom, te pokazala laboratorij gdje proizvode raznu kozmetiku, naravno od smilja i magarećeg mlijeka. Osim popustom koji smo dobili na njihove proizvode, ugostili su nas pršutom, sirom, pečenicom, pogačom i kavom u svom malom "kantunu".

 

Toliko smo se udomaćili da smo malo kasnili i na ručak u Kninu. Nakon ručka smo se odmorili, prošetali Kninskom tvrđavom i krenuli na našu sljedeću točku.

 

U malom selu Siverić pored željezničke pruge krije se pravo malo carstvo koje nas je oduševilo. Gospodin Ivan Mlađo Tomić nam je s toliko ljubavi ispričao čitavu priču o susku, te pokazao kako ga od smrike u vremenu od dvije godine malo po malo izrađuje. 
Više detalja o izradi ovog izvornog suvenira pročitajte na blogu kojeg je predivno napisala Ivanka Čoga - Drniški susak - baština koja nesmi past u zaborav! 

 

U sumrak smo se polako vratili u Šibenik, a dojmovima je trebalo neko vrijeme da se slegnu. 
U zadnjih godinu, dvije posjetili smo razna, mogli bismo reći manje turistički valorizirana mjesta u našoj županiji, a kroz ovaj projekt naučili kako pričati njihovu priču, te je jedva čekamo prenositi dalje...

Napisano 02.04.2022, autor Tina Biluš

Nazad