Radionica Govorničke akademije Demosten

Radionica Govorničke akademije Demosten

U sklopu novog projekta Kul_tur.kom- Kultura komuniciranja u turizmu, u subotu, 12. studenog 2022., prisustvovali smo prvoj edukativnoj radionici. Radionicu su održali predavači Govorničke akademije Demosten, akademije za specijalizirane komunikacijske edukacije i treninge u različitim djelatnostima i strukama. 

 

Prvi dio edukacije održao je dr.sc. Kristijan Sedak, doktor komunikacijskih znanosti i predavač na Odjelu za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. U svoje predavanje Kristijan nas je uveo pjesmom poznatog ''starog morskog vuka'' Olivera Dragojevića i tako dao do znanja da će predavanje biti drugačije nego što smo možda očekivali. Budući da radi kao profesor na fakultetu i da je u stalnom kontaktu s (ne)zainteresiranim studentima, Kristijan je jako dobro držao koncentraciju i interes publike za svoje predavanje. Na jedan vrlo duhovit način približio nam je ključne sastavnice za učinkovitu komunikaciju te otkrio koje su to vještine uspješne komunikacije koje mi, kao turistički djelatnici, možemo iskoristiti u svojoj struci. Kroz brojne primjere iz svakodnevnog života, uvidjeli smo značaj  prvog dojma i koliko je vremena potrebno da se taj isti stekne, te koliko je važno aktivno slušanje u komunikacijskom kanalu. Predavač se osvrnuo i na pravila bontona te na protokolarna vođenja objašnjavajući kako je poštivanje pravila i zahtjeva u diplomatskim odnosima iznimno bitno. 

 

Drugi dio edukacije pod nazivom Kultura ophođenja i interkulturalne razlike u komunikaciji, održala je mag.comm. Antonija Grbinićek, komunikologinja specijalizirana za novinarstvo i interkulturalnu komunikaciju. U svom predavanju Antonija je naglasak stavila na pojam kulture kao složene cjeline vrijednosti i praksi određene ljudske skupine, te se osvrnula na kulturalne razlike koje mogu stvoriti određene poteškoće u komunikaciji, posebice u sektoru turizma. Kroz svoje izlaganje, predavačica je prikazala određene kulturne karakteristike stanovnika Francuske i Grčke te nam otkrila vrlo zanimljiv podatak o Grcima - naime, u Grčkoj se dolazak na vrijeme smatra dolazak 30 minuta kasnije. Na samom kraju edukacije, Antonija je objasnila važnost asertivne komunikacije koja je dio svakodnevne komunikacije, bilo one privatne bilo one poslovne.

 

Edukaciju smo završili bogatiji za novo iskustvo i za nove suradnike koji su nam ipak potvrdili da dobro radimo svoj posao, ali i da uvijek trebamo težiti novim znanjima i iskustvima. 

 

 

Fotogalerija:

Napisano 15.11.2022, autor Antonia Slamić

Nazad