Kako skužiti Meštrovića - od Vrela do Zdenca

Kako skužiti Meštrovića - od Vrela do Zdenca

Ima jedna Modra rijeka - napisao je davno pjesnik Mak Dizdar. A ta Modra rijeka - za mene, vodiča, je Ivan Meštrović. Kako doći do rijeke, kako je preplivat? Korak po korak - ne moš drukčije.

KORAK PRVI - Vrelo života, narudžba bečkog mecene Wittgensteina za predvorje palače u Beču. Prije useljenja u palaču fontana se pojavljuje na izložbi Secesije. Wau!! Svi su je zapazili - publika, kritričari, umjetnici velikih, zvučnih imena. Talent koji obećava - pišu bečke novine. Fontana sačinjena od crnog granita. U središtu - decentno - ženska dojka na ženskom torzu (svaka majka zna kako se doji dijete!). Oko nje svi oni koji mlijeko piju ili su ga davno pili. I Vrelo je popilo svoju dozu, pa se poslije Drugog rata našlo u drniškom novom parku autorovom voljom i željom da se oduži dojci koja ga je prva zadojila (kopija je Vrela života nedavno napravljena i postavljena u stalnom postavu drniškog muzeja).

KORAK DRUGI - Otavice i Mauzolej (Crkva presvetog Otkupitelja). To je snaga zavičaja (materino mliko) malog Ivana pretvorila u velikog Čovika - arhitekta, pjesnika, slikara, KIPARA, političara - nakratko (srećom za umjetnost!!). O zavičaju ne treba trošiti riječi, oni koji ga se ne stide postanu veliki i bogati (ne u novcu, dakako). A od zavičaja, dalje ja neću. Tamo negdje daleko ona je Modra rijela dublja i opasnija, odnijet će me u nepoznat kraj o kojem ne znam ništa. Ostajem u Otavicama - nedovršenoj kupoli mauzoleja tek u skicama onog što Meštrović planira postaviti na nebu svog groba u kojem će biti opet svoj među svojima. Tu su i svi bogovi i vjere koje je spoznao on, Meštar, gazeći svojom Modrom rijekom. Među njima, nebeskim bogovima, nađe se i po neki zemaljski... On sam iz zaleđa nekog zaleđa postaje Michelangelo, najveći od najvećih kojem se divi i iz čijih usta govori u svojim esejima. 

Vidi li se to i na Zdencu života? Dakako! Gola tijela, tijela uz tijela (htjeli su ih čuvari morala sakriti pa su ih na pola spustili u ograđeni limb - ha,ha,ha). Možda bi da se netko potrudi, našao identične poze na Sikstinskoj kupoli. A ono što se ne vidi to Čudo od Vlaja (tako su ga zvali Splićani u početku) Zdenac je stvorio sa svega 22 godine života iza sebe. Jesam li skužila Meštrovića? I te kako - od drniškog Vrela do zagrebačkog Zdenca preko jedne posebne izložbe sve je postalo jasno. Valja samo s onim starcem pogledati u dubinu Zdenca jer kako reče pjesnik Mak ... valja nama preko rijeke...

P.S. Tko ne zna pjesmu Maka Dizdara neka je pročita ili posluša Indekse, oni su je uglazbili.

Napisano 12.03.2024, autor Josipa Petrina

Nazad