Proslava i Božićne užance

Proslava i Božićne užance

I posljednji ovogodišnji slavljenički obilazak grada u organizaciji Udruge turističkih vodiča "Mihovil" izazvao je veliko zanimanje Šibenčana.

 

Šezdesetak prvih  koji su se prijavili za Božićne užance (a vjerojatno bi  ih bilo i više da prijave nisu zaustavljene) u petak je 17. prosinca  na tradicionalni  dan Proslave još jednom na odabranim lokacijama  imalo priliku obnoviti  znanja  o Božićnim običajima i vjerskoj tradiciji. Zadatak koji si je postavila Udruga turističkih vodiča kreirajući ovu turu ispunjen je u pravom smislu riječi. A zadatak je bio ne samo da se  ispriča priča o porijeklu  i tradiciji šibenske Proslave već da se Proslava i događa upravo onako kako je to trajalo  stoljećima.

 

Naime, u osmini Božića Šibenčani su priređivali okupljanja obiteljska i javna, častili se ićem i pićem, izlazili na Poljanu gdje se pjevalo, igralo kolo i pucalo iz  maškula a na ponoć bi se oglasila zvona svih crkava. Na  Poljanu su se iznosile fritule i  druge slastice, rakija i vino i dijelile imeđusobno uz obavezno  grljenje, čestitanje i praštanje .

 

Tako je bilo i ovaj put - na  dan 17. prosinca   u ponoćnu uru šezdesetak sudionika ovog jedinstvenog obilaska grada  našlo se na kraju  ispred crkve Svetog  Nikole da posluša pravi koncert njegovih zvona. Ta crkva je jedna od rijetkih  u Šibeniku čija zvona zvone  na  tradicionalni  ručni pogon, a ne na električnu struju i jedina je  koja  još uvijek ima i zvonara. Naime, obitelj Lovrić -Caparin već je dugi niz godina uz brigu o crkvi sačuvala i tradiciju zvonjave.

 

Zahvaljujući sudionicima i vrijednim  članicama "Mihovila"  nisu izostale  ni fritule, rafiole, rakija i druge delicije poput bobića. 

 

Božićnim užancama Udruga turističkih vodiča "Mihovil" ne samo da je dala  svoj obol Proslavi već je i dostojno  okončala  godinu u kojoj je proslavila svoj 15-ti rođendan. Naime, tijekom cijele 2021. godine članice i članovi UTV "Mihovil" svakog su mjeseca organizirali  po jednu besplatnu  turu za građane a promovirali su i veći broj tematskih obilazaka grada.

Fotogalerija:

Napisano 21.12.2021, autor Josipa Petrina

Nazad