Predstavljanje monografije Arhitektonski detalji Šibenika - vrijednosti i obnove

Predstavljanje monografije Arhitektonski detalji Šibenika - vrijednosti i obnove

U predvečerje jučerašnjeg dana prisustvovali smo predstavljanju novog projekta Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac izdavanje monografije "Arhitektonski detalji Šibenika - vrijednosti i obnove" autora dr. sc. Ive Šprljana, na kojem sudjelujemo kao partneri zajedno sa Foto klubom Šibenik. 

Izdavanje monografije dio je projekta STANADI  ( STARINE NAŠE DIVNE ) kojemu je glavni cilj obnova arhitektonskih detalja na šibenskim kulturnim dobrima.  U prekrasnom ambijentu Arhitektonskog studia 25,4 mm ugostili su nas predstavnici Društva Juraj Dalmatinac, a predsjednik Nikola Grubić nakon riječi dobrodošlice predstavio je sam projekt, autora te partnere na projektu. 

Dr. sc. Ivo Šprljan naveo je sve što je do sada kroz projekt STANADI obnovljeno, te ispričao o čemu se radi u monografiji koja će ubrzo biti dostupna svim zainteresiranima. Knjiga se sastoji od dva dijela sa zajedničkom temom - arhitektonski detalji Šibenika. Prvi dio knjige govori o vrijednostima arhitektonskih detalja Šibenika kroz znanstvenu dimenziju, dok drugi dio knjige daje prikaz  dosadašnje obnove arhitektonskih detalja u povijesnoj jezgri Šibenika te ima stručnu dimenziju. 

Nakon njega, riječ je dobio predsjednik Foto kluba Šibenik, ujedno i ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević koji je naglasio da članovi kluba kao i mnogi drugi zaljubljenici u grad i njegove vrijednost uvijek rado sudjeluju i često volontiraju na raznim projektima, a pogotovo na ovakvima od velikog značaja. Svoj doprinos monografiji dati će kroz fotografije obnovljenih detalja koje će svojim amaterskim ali stručnim okom ovjekovječiti članovi Foto kluba. 

Za kraj riječ je dobila naša predsjednica UTV "Mihovil" koja je istaknula da s Društvom Juraj Dalmatinac imamo uspješnu dugogodišnju suradnju, te da se nada kako će monografija koja će uskoro biti objavljena ući u popis obavezne literature za naše vodiče. Također, čast nam je i zadovoljstvo sudjelovati u ovom projektu, te se nadamo da ćemo kroz suradnju s gospodinom Šprljanom naučiti sve ono što još ne znamo o našem gradu. 

Predsjednik Društva Juraj Dalmatinac na kraju je naglasio da fotografije za knjigu izrađuju članovi Foto kluba Šibenik, a da će Udruga turističkih vodiča "Mihovil" u suradnji s gospodinom Šprljanom osmisliti stručnu turu Arhitektonski detalji Šibenika, te najavio i novi projekt Društva Geonucleus.Si kojim žele dokumentirati, zaštititi i očuvati povijesnu jezgru. To će ostvariti na način da svakoj staroj građevini gradske jezgre Šibenika pridruže odgovarajuću informacijsku karticu s osnovnim informacijama i konzervatorskim smjernicama. 

 

Fotogalerija:

Napisano 09.07.2021, autor Karolina Ferlindeš Lučev

Nazad