Edukacija o ljekovitom bilju, vinogradarstvu i maslinarstvu

Edukacija o ljekovitom bilju, vinogradarstvu i maslinarstvu

Što je znanje? To su činjenice, informacije i vještine koje smo stekli kroz iskustvo i edukaciju.

Što je tradicija? To je prenošenje običaja i vjerovanja s jedne generacije na drugu.

Ponekad su ta dva pojma u suprotnosti jedno s drugim. Većina nas koji smo prisustvovali edukaciji o ljekovitom bilju, vinogradarstvu i maslinarstvu u sklopu projekta "Sijela s guvna - kreativno pripovijedanje u ruralnom turizmu", su tome svjedočila. Kroz edukaciju o ljekovitom bilju i vinogradarstvu nas je vodio Dimitrije Dujmović , voditelj projekata i djelatnik Ekološke udruge "Krka" Knin, koja je naš partner u projektu "Sijela s guvna", a o maslinarstvu dipl.ing.agronomije Davorin Pamić.

Kako i kada skupljati ljekovito bilje? Zašto su neke biljke misteriozno nestale sa svojih staništa? Zašto danas površine zasađene vinovom lozom nisu ni približne velike kao one od prije stotinjak godina? Kada je optimalno vrijeme branja maslina i kako maslinovo ulje može biti i lijek i otrov (degustirali i ljekovito i ono što se može nazvati „otrovom“, tj. koje nije za ljudsku konzumaciju )? Koje to dvije kiše muče dalmatinske maslinare?

Odgovore na ova ali i još mnoga pitanja, uz mnogo zanimljivih priča i anegdota, smo dobili tijekom cjelodnevne edukacije.

Iskustvo i znanja koje smo stekli tijekom predavanja nisu isključivo vezani za ljekovito bilje, vino i masline. Slušajući predavače, u nama su se miješali različiti osjećaji. S jedne strane treba poštivati ​​tradiciju kao nasljeđe koje prenosimo s generacije na generaciju. Ali s druge strane, kako pomiriti tradiciju sa novim tehnologijama i saznanjima do kojih smo došli u novije vrijeme? Vjerojatno svatko od nas to mora otkriti za sebe.

Napisano 26.11.2021, autor Danijela Ćopić

Nazad