CIKLUS RADIONICA ZA JAČANJE KOMPETENCIJA GLASOVNIH PROFESIONALACA - TURISTIČKIH VODIČA

CIKLUS RADIONICA ZA JAČANJE KOMPETENCIJA GLASOVNIH PROFESIONALACA - TURISTIČKIH VODIČA

Članovi Udruge turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik, sudjelovali su na ciklusu radionica za jačanje kompetencija glasovnih profesionalaca u sklopu projekta "Živim baštinu, pričam baštinu" odobrenog od Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske kroz Javni natječaj za sufinanciranje projekata udruga u turizmu u 2023. 

 

Radionice za glasovne profesionalce – turističke vodiče, članove Udruge – održale su se 27- 28. siječnja i 2-3. veljače 2024. u u Narančastoj zgradi, u prostorijama udruge Mladi u EU, a vodila je ih je doc. dr.sc. Ines Carović, s odsjeka za fonetiku Filozofskog fakultetu u Zagrebu.

Kroz zanimljive govorničke radionice profesorica Carović uvela nas je u svijet glasa i govora, najvažnijeg alata u profesiji turističkog vodiča.

 

Važnost glasa i govora, način izražavanja, struktura govora, kompozicija priče, te kako prenijeti osjećaj i zanimanje za baštinsku priču na naše slušatelje, samo su dio stručnog treninga i usavršavanja u govornoj izvrsnosti na kojem je sudjelovalo 15 članova udruge.

 

Retoričkim vježbama, kroz jasnu strukturu, kompoziciju i dizajn govora, kroz simulacijske vježbe nastupa pred televizijskim i radijskim medijima, kao i tehničkom analizom vlastitog fonetskog zapisa,  usvojili smo profesionalne alate koji će nam pomoći da i dalje ostanemo prepoznatljivi vrhunski interpretatori naše baštine.

 

Napisano 07.02.2024, autor Tatjana Bračanov

Nazad