BOŽIĆNE UŽANCE I OVE GODINE

BOŽIĆNE UŽANCE I OVE GODINE

Tradicionalni šibenski običaj Proslave, osam dana prije Božića, obilježit ćemo i ove godine.

Do sredine 20. stoljeća tog bi se dana pripremala prigodna jela, pila bi se rakija, okupljali bi se prijatelji i obitelj. Točno u ponoć zazvonila bi sva zvona Šibenika, a ljudi bi izašli na ulice, okupili bi se na glavnom trgu gdje se jelo, pilo, plesalo i pjevalo.

 

Prošetat ćemo gradom i podsjetiti se starih običaja u ovo vrijeme godine. Neki su pomalo i zaboravljeni, ali ćemo ih se uz vašu pomoć prisjetiti. Kako nas zvona prate cijelog života, kako se koljena na koljeno prenosi umijeće slavljenja i brecanja zvona, čime smo kitili boriće prije modernih ukrasa, koja je tajna bujne božićne pšenice, ali i legenda iza svetice na čiji je dan sijemo…

 

O svemu ovome, ali i brojne druge tople priče dijelit ćemo s vama ove subote, na sam dan Proslave, 17.12.2022. Čekamo vas u 22:30 kod crkve sv. Frane.  

 

Toplo se obucite, ali ponesite i malo rakijice da se bolje zagrijemo. A kako bi i na što autentičniji način obilježili ovaj dan, nećemo se buniti i ako ponesete fritule sa sobom za podijeliti…

 

Šetnju završavamo točno u ponoć kod crkve sv. Nikole gdje još i danas jedna obitelj ručno slavi zvonima i svake nas godine razveseli prekrasnim zvukom.

 

Molimo da svoj dolazak potvrdite u prijavnici na linku.

PRIJAVNICA

 

Napisano 12.12.2022, autor Tina Biluš

Nazad