GOVORI DA TE VIDIM

GOVORI DA TE VIDIM

Govor je vodičima osnovno sredstvo rada!

Prije više od 2400 godina Sokrat je rekao „ Govori da te vidim“, znavši koliko je govor važan. Ova Sokratova rečenica ne znači da se treba gledati nekoga u lice, već da ga se gleda u govoru.  Nisu samo naše riječi one koje omogućuju da nas se vidi. Naš ton i energija prenose ono što stvarno osjećamo kad razgovaramo jedni s drugima. Govor nije samo glasovna interakcija već je i izraz nas samih putem govora tijela, jezičnog izražavanja i vizualizacije.

 

Što je govor zanimljiviji, to je veća šansa da će slušatelj pažljivo slušati.

Najmanji odsječak govora nazivamo glas. Glas je nevjerojatan instrument, koji trenutačno pretvara misli i osjećaje u zvuk te odlučuje sviđa li nam se netko ili ne. Jedan je od najvažnijih komunikacijskih medija.

Socijalno-psihološke studije pokazale su da učinak ljudi na druge ljude ima:

-        55%  izgled i ponašanje

-        38%  glas

-        7%    izbor riječi

Više od 90% komunikacije odvija se govorom tijela i glasom.

Više od 1/3 našeg utjecaja na druge ljude ovisi o našem glasu. Svojim glasom dajemo riječima smisleno značenje koje istovremeno ispunjavamo osjećajima. Visina glasa, govor tijela, izbor riječi - sve to pruža informacije o tome kako se osjećamo prema temi o kojoj govorimo, ali i prema drugoj osobi. Načinom na koji govorimo, izrazi lica, vokalni zvuk i melodija govora presudni su faktor uspješnog govora, a ne detaljno teorijsko znanje.

" Ne postoji suhoparna teorija, postoje samo suhoparni teoretičari! " (Vera F. Birkenbihl)

„ Bez obzira što pričali i govorili, ne znači da ćemo biti shvaćeni“!  (Vincenzo S. D ́Amato)

 

Govornik treba svoju temu učiniti ugodnom, živopisnom i zanimljivom, sa zdravom raznolikošću raspoloženja i konkretnim primjerima. Treba da ima određenu karizmu. Ono što doživljavamo kao karizmu često nije ništa drugo do sposobnosti osobe da osjeća snažne emocije i da pobuđuje snažne emocije kod drugih ljudi, da se osjeća ugodno u svojoj koži i da zrači nečim pozitivnim u svom ponašanju i osmijeh.

Važno je da slušatelj može prepoznati emocije govornika.

"Ono što želite zapaliti u drugima, mora gorjeti u vama." (Augustin Aurelije)

 

Dakle, govor je puno više od samog jezika. To je simbioza osobnosti, situacije, raspoloženja, osjećaja, disanja, glasa, tehnike govora i držanja tijela. Bodove kod slušatelja također možemo osvojiti formiranjem kratkih rečenica i melodičnim govorom, sa jasnim stankama na kraju rečenice.

Da bismo učinkovito komunicirali, moramo prepoznati da smo svi različiti u načinu na koji opažamo svijet i koristiti to razumijevanje kao putokaz u našoj komunikaciji s drugima. (Tony Robbins)

Drugačiji jezik znači drugačiju viziju života. (Federico Fellini)

 

Riječi su pojedinačno najmoćnija sila dostupna čovječanstvu. Ovu silu možemo koristiti konstruktivno, s riječima ohrabrenja ili destruktivno koristeći riječi očaja. Riječi imaju energiju i snagu s mogućnošću da pomažu, liječe, ometaju, ozlijede, naude, ponize i osramote. (Yehuda Berg)

Dobra komunikacija jednako je poticajna kao i crna kava. (Anne Spencer)

Imamo dva uha i jedna usta kako bismo mogli slušati dvostruko više nego što govorimo. (Epiktet)

Postoji samo jedno pravilo za biti dobar govornik - naučite slušati.( Christopher Morley)

Ako slušatelja ne možete uvjeriti, zbunite ga. (Harry S Truman)

Najveći problem u komunikaciji je iluzija da se je dogodila. (George Bernard Shaw)

Onaj koji govori, ne može pisati. (Irena Kuač) 😊

Napisano 23.03.2021, autor Irena Kuač

Nazad