CAPPUCCINO U KNINU

CAPPUCCINO U KNINU

Rado smo se odazvali na poziv TZ Knina, u želji da se upoznamo s turističkom ponudom Knina i okolice. Vjerujem da je među odazvanima bilo i onih koji su se pridružili jer su htjeli unijeti promijenu u neradne COVID dane. Ovakva promjena je svima dobro učinila. 

Nakon naslovljenog cappuccina u Kninu i upoznavanja s domaćinima, organizatorima i mladim snagama kninskog turizma krenuli smo prema Topoljskom slapu, gdje završava Krčić  a počinje Krka. Osim što smo se ponovo divili slapu, upoznali smo se s opcijama ribolovnog turizma ovog kraja. Između ostalog saznali smo da se u ribogojilištu osim pastrve može kupiti i losos.

Slijedeći na programu nam je bio posjet imanju Udruge Grabarije gdje smo dobili informaciju o rekreacijsko-jahačkim turističkim stazama i mogućnostima.

Legenda kaže da je Dmitar Zvonimir 1088.g. "v petih crikvah na Kosovi" (Biskupija), na poziv pape, sazvao sabor radi uključivanja u križarski rat protiv Saracena u Palestini. Tada su ga, prema legendi, "nevirni Hrvati" ubili i on ih je prokleo "da vazda tuju jaziku podložni bili". Mada nam je Biskupija važan kulturno-povijesni lokalitet, mi smo danas posjetili napušteno selo Stari Popovići, nedaleko Biskupije. Za to selo sam saznala nedavno, putem Facebooka i grupe Tajanstvena Hrvatska. Ovo selo je kao u bajci doslovno zamrznuto u vremenu. Selo je napušteno 60-ih godina, kada su se posljednji stanovnici iselili u gradove. Ovakvih sela, sa kućama, stajama i ulicama obraslim bršljanom i kupinom ima nebrojeno. Međutim u ovom selu izgleda da su njegovi stanovnici upravo izašli iz svojih domova. Izgleda kao da su otišli na rad u polje, nakon ručka, ostavivši posuđe na stolovima. Kredence i ormari su netaknuti. Slike članova obitelji još uvijek vise na zidu, stara Singerica čeka da netko sjedne za nju i zašije tašel. Uglavnom, nešto jako neobično za vidjeti i doživjeti. Poseban doživljaj je bio doček KUD-a „Dositej Obradović“ , s bukarama ili suscima punim vina i zdravicom opjevanom po starinski, uz doskočice i pošalice, a pjevali su  „na bas“, „usuvo“ i  „groktalice“. 

Svidjelo nam se u Starim Popovićima ali moralo se je ići dalje. Slijedi obilazak vinograda i vinarije Burnum u Vrbniku pored Knina. Na ruti prema kninskoj tvrđavi zastajemo u kninskoj pivovari. 

Kao šlag na kraju je bio posjet OPG-u obitelji Markoš iz Pađena. Već na prvi kontakt mlade domaćice su nas osvojile. Bili smo prvi „turistički posjetitelji“ njihovog imanja, a kušaonu sira su zbog nas posebno uredili, jer smo bili prvi kušači njihovih proizvoda.

Mislim da je bespotrebno pisati o iću i piću, kojeg nigdje nije manjkalo. Na kraju dana, s velikim zakašnjenjem, zbog čega nam nije žao, kućama smo se vratili s rukama punim poklona i kupljenih proizvoda. Ipak, ono što je vrijednije od poklona i kupljenih proizvoda je zadovoljstvo, dobri utisci i sjećanje na drage ljude, kako organizatore tako i domaćine i sve učesnike u programu.

Naučili smo da Knin zaslužuje mjesto na turističkoj karti Hrvatske i  nadam se da ćemo idući cappuccino u Kninu popiti prije „Zvonimirovih dana“.

Napisano 04.03.2021, autor Irena Kuač

Nazad