Zagonetna noć u Muzeju

Zagonetna noć u Muzeju

Ovogodišnja manifestacija Noć muzeja s temom “Muzeji su važni” pružila je posjetiteljima Muzeja grada Šibenika raznolik i bogat sadržaj. Sa zadovoljstvom smo se odazvali pozivu mr.sc. Željka Krnčevića, ravnatelja Muzeja, na suradnju u osmišljavanju dijela zbivanja. Članice Udruge turističkih vodiča “Mihovil” Šibenik, Vinka Skorić, Zvonimira Krvavica, Tina Biluš, Danijela Marinčić, Antonia Slamić, Merica Mikuličin i Karmen Bezbradica, te tim Muzeja grada Šibenika, Emil Podrug, Ivana Vučinović, Marina Lambaša, Bruno Brakus i Toni Brajković, osmislili su edukativnu igru Zagonetna noć u muzeju.

Riječ je o igri potrage za određenim artefaktima i povijesnim događajima kroz stalni postav Muzeja. Natjecatelji su imali dva traga, zagonetku i fotografiju detalja izloška. Nit vodilja stvaranju ove igre bila je latinska sintagma homo ludens, odnosno čovjek koji se igra. Igra je prisutna u svim kulturama, svevremena je i jedan od najzanimljivijih načina učenja. Edukacija, kao jedna od važnih djelatnosti muzeja, bila nam je prvenstveni zadatak. Drugi cilj je bio pružiti sadržaj svim naraštajima posjetitelja i potaknuti ih na primjećivanje detalja na zabavan i interaktivan način.

Proveli smo tri tjedna siječnja radeći na igri, počevši od osmišljavanja pravila igre (što je bio zahtjevan dio), do biranja eksponata koji će biti uključeni. Ni to nije bilo lako jer su svi vrijedni i zanimljivi. Uslijedilo je pisanje zagonetki, biranje fotografija detalja traženih izložaka i izrada kartica na koju će posjetitelji ispisivati odgovore na pitanja. Naravno, i sami smo se zabavljali radeći na ovom projektu. 

Generalna proba s učenicima 2. C razreda Medicinske škole kolegice Deane Karađole Radovčić, pokazala je da je igra jasna, zanimljiva i edukativna.

S uzbuđenjem smo dočekali samu Noć muzeja i izvedbu igre. Atmosfera je bila odlična, 14 timova je nestrpljivo čekalo 19 sati i početak igre. Roditelji s djecom, bake i djedovi s unucima, srednjoškolci, grupe prijatelja pohitali su poslušati zagonetke i pronaći odgovore na pitanja. Čitali su legende izložaka, proučavali detalje na njima. Na licima im se ogledalo ono što smo kasnije čuli u komentarima. Redom su bili ispunjeni zadovoljstvom, a mi smo sigurni da mnogi sada promatraju muzej novim očima, kao prostor učenja i zabave, pa i inspiracije.

Svi sudionici igre su dobili Diplome o sudjelovanju, prva tri tima i bogate nagrade. Mi smo bile iznenađene dobivenom nagradom. Naime, Muzej grada Šibenika poklonio je svakoj članici UTV “Mihovil” bogat izbor knjiga iz vlastite naklade. Ljepši poklon nismo mogle zamisliti.

Zahvaljujemo se Muzeju grada Šibenika na pozivu za sudjelovanje, zajedničkom radu i druženju, te nagradi. Hvala posjetiteljima i sudionicima igre na lijepoj atmosferi i razigranosti.




Fotogalerija:

Napisano 29.01.2023, autor Karmen Bezbradica

Nazad