U potrazi za Meštrovićem

U potrazi za Meštrovićem

U petak je došao na red još jedan tematski razgled povodom 15. rođendana UTV "Mihovil " Šibenik. Nekolicina nas , u namjeri da otkrijemo Meštrovićeva djela darovana ili posvećena jedinom mu zavičaju, pridružili smo se Josipi nPetrini na tematskom razgledu "U potrazi za Meštrovićem" i prošetali Drnišem.

Nakon Josipine dobrodošlice i uvoda posjetili smo Muzej grada Drniša, gdje nam je muzejsku zbirku Ivana Meštrovića  predstavila kustosica Antonia Tomić.

Poslije zatvorenog, uslijedio je muzej na otvorenom, a za Drniš se s pravom može reći da je Meštrovićev muzej na otvorenom kako u svom blogu piše Diana.

Prateći Meštrovićeva djela; Orače, sv. Roka, sv. Antu, Majku s djetetom, Majku Petropoljsku (koju nismo nažalost vidjeli ovaj put, ali vratiti ćemo se ) došli smo i do kraja, a za kraj je Josipa ostavila ono najbolje - Vrelo života, jedno od njegovih ranijih djela, koje je otkupio i vratio u svoj zavičaj.

Da to ne bude sve, prije rastanka Josipa nas je odvela do drniške Poljane. Iznenađenje na Poljani je bio Šime Strikoman, autor milenijskih fotografija. Šime je povodom 59-te godišnjice smrti Ivana Meštrovića, pored Poljane iscrtao Meštrovićev portret kao dio ciklusa "Milenijska lica".

Zanima  vas što ste propustili ?  Idući put ne propuštajte!  Ili se pak idući put pridružite Josipi na njenom razgledu, a do tada možete pročitati Dianin blog ( za one koji žele znati više ).

Napisano 16.05.2021, autor Zvonimira Krvavica

Nazad