SRETAN 17. ROĐENDAN UDRUZI!

SRETAN 17. ROĐENDAN UDRUZI!

Krajem ožujka, točnije 24.3. Udruga turističkih vodiča "Mihovil" Šibenik slavi rođendan. Ove godine je napunila 17 godina, a sljedeće je službeno punoljetna! Zamislite!

Povodom rođendana, ne bi vodiči bili vodiči da nisu odlučili malo proskitati i za promjenu sebe počastiti. Volimo biti u toku s novitetima, pa smo posjetili novootvoreni Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija koji se nalazi u Dugopolju. Prostor Centra je malen, edukativan, multimedijalan i interpretativan i ukazuje na sve poznate i manje poznate čari Dalmatinske zagore, onoga što ne vidimo na prvi pogled. Centar ima puno potencijala i mogućnosti učenja pogotovo kad uspiju krenuti sa školom u prirodi. Zahvaljujemo na gostoprimstvu i stručnom vodstvu edukatora.

Nakon toga, kolegica Maja Bilić provela nas je kroz Salonu i uspjela nam je dočarati, jednostavno i razumljivo, važnost i veličinu tadašnjeg grada. Bez problema mogli smo si predočiti slike građevina na temelju ostataka kamenja, zidova i zidina. S obzirom da je Maja arheologinja, otkrila nam je puno zanimljvih i misterioznih detalja kao što su tragovi mozaika, udubljenja, žljebova, starih igara na kamenju... Veliko hvala!

Pred kraj dana dolazimo u Split, tj. Trstenik i šetamo kvartovima, odnosno Splitom 3. Kolegica Mirjana Svaguša nas provodi ulicama i priča o tome kako je taj kvart nastao, o arhitektonskim i urbanističkim planovima koje su slijedili kako bi ljudima koji dolaze sa sela bilo što lakše prilagoditi se životu u stanovima i gradu. Iz tog razloga nalazimo puno trgova i česmi između zgrada kako bi se ljudi mogli i morali upoznati i družiti. Vidjeli smo i puno zelenila, prirodnih stijena koje su namjerno ostavljene kako bi se osjetio i nastavio suživot prirode i čovjeka. Neobično za današnje doba je ta prozračnost kojom su te zgrade okarakterizirane, prostor nije skučen, diše se, gleda se na more i jug. Padao je mrak i iako je kolegica imala još puno stvari za ispričati, dogovorili smo se da je ovo bio samo „uvodni teaser“ i da se definitno vraćamo opet na cijelovitu turu. Sretni i puni dojmova vraćamo se u Šibenik! Nije loše za zadnju godinu maloljetnosti.

 

 

 

Napisano 29.03.2023, autor Vinka Skorić

Nazad