Šibenska Proslava

Šibenska Proslava

''Kao neka vječna glazba

naše slave, našeg jada

Zvonila su od davnina

Stara zvona moga grada...''

 

 

Stihovi su našeg velikog umjetnika Vice Vukova koji su nas pratili u subotu, 17.12.2022., kad smo već četvrtu godinu za redom s našim sugrađanima proslavili tradicionalni šibenski običaj Proslave. Za običaj koji se slavi točno 8 dana prije Božića, Šibenčani su pripremali prigodna jela, pekli fritule, pili rakiju te se družili zajedno sa prijateljima i obitelji. Druženje bi obavezno nastavili izlaskom na glavni gradski trg gdje su pjevali i igrali kolo, ali i čekali vrhunac tog dana: zvona! 

 

I ove godine, unatoč hladnoj buri, tridesetak hrabrih sugrađana došlo je poslušati priču o Proslavi, božićnim običajima i vjerskoj tradiciji u Šibeniku. Razgled smo započeli kod crkve sv. Frane gdje smo sugrađane dočekali s toplim fritualama i rakijom kako bi dobili što autentičniji dojam prave šibenske Proslave. Šetnju smo nastavili prema crkve sv. Nikole gdje smo imali priliku saznati nešto više o životu svetog Nikole, ali i o zvonima - kako se rade, gdje se nalazi najveće zvono na svijetu, što je to brecanje. Saznali smo nešto više i o božićnoj gastronomiji u gradu te otkrili koja se to jela pripremaju za Božić. Imali smo priliku i upoznati život svete Kate, Barbare i Luce te saznati zbog čega su značajni bobići ili favete u ovo vrijeme. 

 

Ovaj božićni razgled smo završili kod crkve svetog Nikole gdje smo točno u ponoć uživali u pravoj glazbenoj poslastici budući da je to jedina crkva u gradu čija zvona zvone na tradicionalni ručni pogon. Naime, obitelj Lovrić-Caparin dugi niz godina vodi brigu i čuva tradiciju zvonjave na dan Proslave.

 

Zahvaljujemo se svim sudionicima našeg razgleda te se veselimo novim druženjima i razmjeni iskustava. 

 

 

 

 

Fotogalerija:

Napisano 19.12.2022, autor Antonia Slamić

Nazad