Rođendanska proslava

Rođendanska proslava

Budući da je naša udruga 2021. godine proslavila petnaesti rođendan, odlučili smo se za ''malo drugačije'' rođendansko slavlje. Naime, u sklopu projekta S vodičima kroz baštinu, kojeg su sufinancirali grad Šibenik i Šibensko-kninska županija, kroz cijelu godinu organizirali smo raznorazne tematske razglede u gradu Šibeniku i okolici. 

 

Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, u veljači smo organizirali čak četiri tematska razgleda: u prvom razgledu Otkrivanje šibenskih palača Merica Mikuličin nam je otkrila brojne zanimljivosti o palačama u gradu, drugi tematski razgled S Faustom po Šibeniku i Zlatka Rodin vratili su velikog Šibenčanina na ulice grada, u trećem razgledu Kako je voda gradu darovala ime, Ivan Cukrov nas je odveo u povijesno putovanje kroz grad Vodice te na koncu, posljednji razgled Put križa/križeva i Dario Mikulandra, obogatili su naše znanje o sakralnoj umjetnosti. 

 

Prvi tematski razgled isključivo za članove udruge kojeg je organizirala Diana Bolanča, Mystery destination tour, odvukao nas je u podnožje planine Promina, točnije u mjesto Siverić. Iako nismo znali gdje točno idemo i što nas sve čeka, po dolasku u Siverić oduševili smo se poviješću tog malog mjesta i uvidjeli veliki potencijal za industrijski turizam kojeg skriva. 

 

Proljeće ''smo začinili'' Zelenom turom Šibenikom- Posveta Robertu Visianiju te zajedno sa Sandrom Grgas, Zlatkom Rodin i Draženom Perkov obišli zelene punktove grada te saznali brojne zanimljivosti i anegdote vezane uz život poznatog šibenskog botaničara. U svibnju smo građane razveselili s dva tematska razgleda. U sklopu razgleda U potrazi za Meštrovićem, s Josipom Petrinom posjetili smo Meštrovićev rodni zavičaj, otkrili prekrasnu muzejsku zbirku te prisustvovali milenijskoj fotografiji njegova portreta. Drugi razgled, Ispričaj mi svoju pričupredstavljao je svojevrsni vremeplov u kojem su vodiči bili građani Šibenika koji su podijelili svoje uspomene i priče iz prošlosti. 

 

Ljeto smo započeli s razgledom Latinski natpisi u gradu Šibeniku i s Deanom Karađole- Radovčić krenuli u potragu za (ne)skrivenim latinskim natpisima u gradu i tajnama šibenskih kala i povijesnih spomenika te s predavanjem Dominikanci u Šibeniku u kojem nam je Dario Mikulandra otkrio brojne zanimljivosti o tom katoličkom redu. 

 

U rujnu, dan grada Šibenika Sandra Grgas je obilježila razgledom Civitas Sacra i otkrila nešto više o zaštitniku čije ime ponosno nosimo te o srednjovjekovnim bratovštinama koje su stoljećima čuvale i prenosile svoje običaje i tradiciju. 

 

Listopad je obilježila manifestacija koju je sufinancirala Turistička zajednica grada Šibenika U pjatu malom tom u sklopu koje je Josipa Petrina održala radionicu za djecu Od soli do katedrale,  Dario Mikulandra tematski razgled katedrale sv. Jakova pod nazivom Simbolika hrane u renesansi- katedrala sv. Jakova te kostimirani igrokaz Od brudetože, priko buklije do dišpetože kroz koji su sudionici imali priliku upoznati bogatu šibensku gastronomsku povijest zajedno s Tinom Biluš, Igorom Ianachijem, Josipom Petrinom, Zlatkom Rodin, Ivankom Čoga, Mericom Mikuličin i Sandrom Grgas. 

 

Rođendansku proslavu nije mogao zaobići i naš prvi tematski razgled Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika koji je prikazao Šibenik u potpuno novom svijetlu i sudionike proveo mračnim šibenskim ulicama i vratio ih u srednji vijek. Kroz mračnu povijest građane su vodile Ivana Jurković, Dražena Perkov, Josipa Petrina, Vinka Skorić, Sandra Grgas, Karmen Bezbradica, Zvonimira Krvavica, Tina Biluš te Ivanka Čoga. 

 

Sedamnaestog prosinca, na tradicionalni dan šibenske Proslave, zaključili smo naš petnaesti rođendan s razgledom Božićne užance. Josipa Petrina, Sandra Grgas, Tina Biluš i Antonia Slamić s građanima su napravili večernji obilazak grada i prisjetili se značaja Proslave za grad Šibenik, vjerskih i božićnih običaja. 

 

S ponosom možemo reći da je iza nas vrlo uspješna i zanimljiva godina. Zahvaljujemo se gradu Šibeniku, Šibensko-kninskoj županiji i Turističkoj zajednici grada Šibenika na suradnji, svim našim članovima na uloženom trudu i sudionicima na pruženoj podršci.

A mi, kao i svake godine, s nestrpljenjem iščekujemo nove projekte, suradnje i edukacije! 

 

Napisano 02.01.2022, autor Antonia Slamić

Nazad