Radionica o pristupačnom turizmu

Radionica o pristupačnom turizmu

U četvrtak, 23.03.2023., članice Udruge Tina Biluš i Antonia Slamić sudjelovale su na radionici ''Turizam - pristupačan svima'' koju je organiziralo Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom. Radionica se održala u Hotelu Jure, u turističkom kompleksu Amadria Park.

 

U uvodnom dijelu radionice riječ su imali predstavnici Ministarstva turizma i sporta te Pravobranitelja za osobe s invaliditetom koji su istaknuli značaj pristupačnog turizma s obzirom da je u svijetu, ali i u Hrvatskoj, sve više putnika i posjetitelja s određenim oblikom invaliditeta. Bojan Hajdin, predsjednik Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara, istaknuo je primjere dobre i loše prakse na jadranskoj obali, u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, te ponudio idejna rješenja. U prvom dijelu radionice, riječ su imali i predstavnici NP Krka i NP Plitvička jezera koji su predstavili izazove s kojima se svakodnevno susreću, ali i odlična rješenja kako su nacionalni parkovi prilagođeni osobama s invaliditetom.

 

U drugom dijelu radionice, članica Udruge, Tina Biluš predstavila je projekt ''Turizam - dostupan svima'' u sklopu kojeg je organiziran brzi tečaj znakovnog jezika, izrađene su taktilne ploče za slijepe i slabovidne osobe, te je organiziran razgled grada za osobe u invalidskim kolicima. Antonia Slamić iznijela je rezultate ankete koju su ispunili turistički vodiči i pratitelji. Rezultati ankete su pokazali da se preko 90% turističkih vodiča susreće s nekim oblikom invaliditeta u svojim grupama, da su najčešći oblik invaliditeta motoričke smetnje i skrivene teškoće, da je nepristupačnost nacionalnih parkova i nepostojanje alternativnih ruta za osobe u invalidskim kolicima i dalje problem, ali da je u konačnici najvažnije osvijestiti postojeći problem i educirati sve dionike u turizmu i ugostiteljstvu. 

 

Završnu riječ imala je Sanja Bareza, predstavnica Ministarstva turizma i sporta, koja je iznijela mogućnosti sufinanciranja i financiranja različitih projekata i naglasila važnost umrežavanja svih dionika u turizmu u svrhu razvoja pristupačnog turizma. 

 

Ovim putem još jednom zahvaljujemo Ministarstvu turizma i sporta što je prepoznalo značaj turističkih vodiča u razvoju turizma, te se veselimo novim projektima i edukacijama.

Fotogalerija:

Napisano 24.03.2023, autor Antonia Slamić

Nazad