...prema Splitu gradu

...prema Splitu gradu

Zahvaljujući pozivu splitskih kolegica Maje Bilić, Alenke Krivić i Luise Quien nevelika ekipa UTV-a "Mihovil" imala je priliku doživjeti i vidjeti Split na sasvim originalan i jedinstven način. Naime Maja, Alenka i Luisa odnedavno su i članice šibenske udruge u čijoj su organizaciji pohađale radionicu Umijeće pripovijedanja, pa je splitsko druženje sa šibenskim vodičima bilo šećer na kraju višemjesečnog učenja, upoznavanja i razmjene iskustava. Ono bi trebalo označiti i početak buduće suradnje i zajedničkih tura po dvije županije koje su neotkriveno blago vodičkih priča i doživljaja.

 

Tako je Maja Bilić za ovu prigodu istražila "Kako je Robert Adam u Splitu otkrio svoj stil", te ujedno dala naslutiti da je upravo taj Škot, koji je sebi i svijetu otkrio Dioklecijanovu palaču, najzaslužniji za onu čuvenu izreku Ča je pusta Londra prema Splitu gradu?

 

Sve ono što nismo znali o caru Dioklecijanu, a nismo se usudili upitati ga za života pa ni poslije, otkrila je u svojoj šetnji palačom Alenka Krivić. Alenkina tematska tura nosi naziv "S duhom Prisce po palači" i  zaista je puna zanimljivih i intrigantnih podataka o Dioklecijanu, njegovoj ženi, njihovim bračnim odnosima i samo njima znanim detaljima carske rezidencije prvog Splićanina! Ledena bura nije omela Alenku da prošeta u kostimu prve Splićanke bosih nogu u prigodnim zlatnim sandalama i prozirnoj haljini bez rukava.

 

Sve ono što je slijedilo u tematskoj turi Luise Quien bio je pokušaj da objasni duh i dušu onih jučerašnjih i ovih današnjih stanovnika Splita koji su naslijedili palaču i u nju smjestili cili svoj grad! Splićani imaju svoje jedinstvene ćakule, svoje redikule, svoj dišpet, grandece i njezino veličanstvo - fjaku! Luisa je svoju turu istančano vodila od Voćnog trga, preko Pjace i Stola mudraca do Prokurativa, od Varoši do Matejuške i Rive.

 

Nakon tematskih tura koje su se nastavljale jedna na drugu upriličen je posjet Galeriji Ivana Meštrovića. Meštrović je bio i ostao crvena nit koja je spojila ove dvije županije, ali i čitavu radionicu koja je preko Šibenika, Drniša i Otavica stigla do Splita, nesuđene rezidencije obitelji Meštrović. No, ni posjet Galeriji nije bio kraj jer je zajednički ručak u Dujkinom dvoru bio prilika da saznamo kako je Dujka pravo ime čuvene Cicibele, ljubavi Rokove čiji je dom stara gajeta bio vezan nedaleko restorana koji čuva spomen na njihovu ljubav...

Napisala Josipa Petrina

Napisano 05.04.2022, autor Josipa Petrina

Nazad