Predavanje “Tvrđava sv. Nikole u Šibeniku”

Predavanje “Tvrđava sv. Nikole u Šibeniku”

Dana 9. veljače, naša kolegica Diana Bolanča, održala je dugo očekivano predavanje o tvrđavi sv. Nikole. Predavanje je održano u sklopu projekta "Pričam baštinu, živim baštinu", a bilo je namijenjeno učenicima Gimnazije "Antun Vrančić"  i članovima naše udruge.

Tvrđava svetog Nikole, jedinstvena je utvrda upisana na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a u sklopu transnacionalne nominacije „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća“.

Konzervatorica, viša stručna savjetnica, Diana Bolanča iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku Ministarstva kulture i medija predstavila je tvrđavu sv. Nikole, jedinstven primjer fortifikacijske arhitekture 16. st. istaknutim europskim stručnjacima za fortifikacije u listopadu 2022.g. na međunarodnom seminaru „Vojna arhitektura i fortifikacije svjetske kulturne baštine“ koji se održao u prostorijama Vojne akademije u Parizu u organizaciji francuskog Ministarstva kulture i Ministarstva obrane. 
Seminar je bio dio ciklusa obrazovnih tzv. e-patrimoines (e-baština) seminara, koje francusko Ministarstvo kulture provodi od 2011. godine, a snimke predavanja objavljuju se na njihovim web stranicama.

Ovo predavanje, održano za nas, dopunjena je i proširena verzija predavanja održanog u Parizu, a njime nam Diana je približila širi kontekst nastanka tvrđave u kontekstu onovremenih povijesnih okolnosti.

Istaknula je posebnost arhitektonskih rješenja šibenske tvrđave, od kojih su neka najranije izvedena na području tadašnje Mletačke republike, a kasnije postali uobičajeni u europskoj bastionske arhitekture.  Svim prisutnima argumentirano je iznijela brojne činjenice, dio već poznatih, ali i neke koje smo po prvi puta čuli, a sve je popratila uz navođenje stručnih izvora, literature i arhiva.

Diana nam je objasnila i proces upisa tvrđave na UNESCOV popis i njenu važnost upisa na istu. 

Zahvaljujemo Diani na zanimljivom i poučnom predavanju koje su svi prisutni popratili velikim i dugim pljeskom.

 

Napisano 10.02.2024, autor Zvonimira Krvavica

Nazad