Posljednja ovogodišnja šetnja s vodičima

Posljednja ovogodišnja šetnja s vodičima

Postoji li bolji način za završetak ove godine nego Proslavom? 

Proslavit ćemo naš rođendan posljednom ovogodišnjom tematskom šetnjom "Božićne užance" i to baš na dan Osmine, osam dana do Božića. 

Okupljamo se kod crkve sv. Frane u 22:15, krećemo okićenim šibenskim ulicama, te otkrivamo zašto su neudane djevojke za blagdan sv. Luce ispisivale ceduljice, što ako djevojka prihvati jabuku na Dan nevine dječice, te kakav se to smiješni kralj birao nekada u Šibeniku...
 
Zašto vas pozivamo u šetnju u ovako kasnu uru?
 
Želimo da s nama prisustvujete tom divnom običaju slavljenja zvona točno u ponoć koji postoji samo u našem gradu. Završavamo svoju turu kod katedrale nešto prije ponoći, kako bi mogli poslušati tradicionalni koncert u katedrali, a zatim svi zajedno idemo do crkve sv. Nikole dočekati ponoć kada će se gradom prolomiti zvuk svih šibenskih zvona, pa i onih najposebnijih - na sv. Nikoli. To je jedina crkva gdje se zvona ne pale automatski, već će se na njima brecati zahvaljujući obitelji Lovrić-Caparin koja s koljena na koljeno prenosi ovu tradiciju i čuva je od zaborava.
 
Kako priliči svim proslavama, pa tako i ovoj, pozivamo vas da ponesete fritula ili nečeg slatkog i malo rakijice, te da zajedno uz šibenska zvona proslavimo dolazak Božića. 
Molimo da potvrdite sudjelovanje u obrascu niže. 
 
Napisano 13.12.2021, autor Tina Biluš

Nazad