Noć tvrđava u Šibeniku

Noć tvrđava u Šibeniku

Grad Šibenik jedinstven je po broju tvrđava, te je bilo samo pitanje vremena kada će se održati manifestacija poput Noći tvrđava. Prvo izdanje regionalne kulturne manifestacije Noć tvrđava održano je 29. i 30. travnja 2022. godine. Manifestacija se nije održala samo u Šibeniku i Hrvatskoj već i u Drnišu, Kninu i Karlovcu, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Sama povijest grada počela je s tvrđavom sv. Mihovila kao i početak ove manifestacije - razgledom tvrđave u petak uz stručno vodstvo, te začinjeno koncertom na ljetnoj pozornici.

Sutradan je s tvrđave Barone krenula tura Udruge turističkih vodiča "Mihovil" - Čuvari Šibenika. Tura je osmišljena uz pomoć Tvrđave kulture u sklopu projekta Fortitude (Historic Fortresses Intensifying Cross Border Tourisam Development).

Uvod u priču o "Čuvarima" nam je ispričala Zlatka Rodin. Od toga kako su i zašto građani grada Šibenika bili tvrdoglavi i ostali takvi, a u biti svoji- točnije kako su podigli tvrđavu sv. Ivana za samo 58 dana, te kako su se obranili od osmanlijskih napada i tko je sve to zapisao za nas, za budućnost.

Pogled s tvrđave Barone nam je objasnio zašto je tu početak ture. Zašto? Jer to je trenutno jedina tvrđava s koje se vide ostale tri, dok čekamo skorašnje otvorenje tvrđave sv. Ivana. Laganim korakom spustili smo se prema Starom pazaru, na mjesto porušenih sjevernih bedema grada, a nastavili smo uz bedem u Kninskoj ulici prema tvrđavi sv. Mihovila.

Priču su nam usporedo pričale Deana Karadžole Radovčić i Dražena Perkov. Nizale su se jedna za drugom priče, uz pozorno slušanje okupljenih i obavezno fotografiranje kao i samo oduševljenje otkrivenim: pogled na dvostruke bedeme u obnovi, do spuštanja uz Dolački bedem do rive. Priča se nastavlja pokraj Podstinja, preko bute Harolda Bilinića do Kvartira pa sve do Trga četiri bunara.

Kako bi se reklo, ali to nije sve...preko morskih bedema i prolaza kroz sačuvana troja vrata, sve do bedema u Perivoju Roberta Visianija. Tura je završila na Poljani kraj bastiona Bernardi.

Sljedeći put ne propustite ovu turu uz obaveznu vodu, kapu i udobne cipele.

 

Fotogalerija:

Napisano 02.05.2022, autor Merica Mikuličin

Nazad