Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika

Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika

''Svi bi mi voljeli slušati lijepe stvari iz naše povijesti,stvari koje u nama bude ponos i slavu, ali povijest ljudskog roda nije pisana tintom zlatne boje... zato kada šećete ulicama zastanite, pogledajte oko sebe... svaki kamen vam može ispričati neku svoju priču...''

 

riječi su s kojima je završila naša posljednja tematska tura za ovu godinu, Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika. 

 

Ispred kipa Petra Krešimira IV. okupilo se dvadesetak sugrađana koji su s nestrpljenjem čekali početak naše mračne ture po šibenskim kalama. Nakon kratkog uvoda o najmračnijem periodu šibenske povijesti, zajedno smo se uputili na drugi punkt gdje smo imali priliku doznati nešto više o nahodištima i lazaretima. Nastavivši ulicom Jurja Šižgorića, uputili smo se prema samostanu svetog Spasa gdje smo se upoznali s poviješću tog samostana, ali i s flagelantima- osobama koje se bičuju iz religioznih motiva s uvjerenjem da će na taj način dobiti oproštenje grijeha. Imali smo priliku upoznati i šibenskog kodlaka koji nam je u detalje ispričao kako je to bilo živjeti u vrijeme kuge i zbog kojeg smo na trenutke imali osjećaj kao da smo se vratili nekoliko stoljeća unatrag. U mračnoj ulici susreli smo i medikusa koji nam je ispričao važnost svoje uloge u srednjem vijeku. 

Unatoč svim nedaćama koje je kuga donijela, u povijest je utkana i tužna ljubavna priča naše Jelene i Matije, ljubavna priča koju dan danas štujemo i zbog koje se u mjesecu svibnju u Šibeniku ne čuju svadbena zvona. Uz blagoslov svetog Kristofora, četvrtog šibenskog sveca, nastavili smo put prema najpoznatijim šibenskim vješticama, Mrni i Dobri, koje su nam ispričale koliko im je teško bilo živjeti u mračnom dobu grada.

 

Zahvaljujemo se svima koji su nam se pridružili na ovoj mračnoj turi srednjovjekovnog Šibenika. S nestrpljenjem iščekujemo nova druženja i nove projekte! 

Fotogalerija:

Napisano 23.12.2022, autor Antonia Slamić

Nazad