Mali čuvari baštine

Mali čuvari baštine

Međunarodni dječji festival, koji se ove godine održao po 62. puta, svakako je jedan od zaštitnih znakova Šibenika. Zato nam je bila izuzetna čast, kad je naša Udruga bila pozvana da sudjeluje u organizaciji dječje radionice "Mali čuvari baštine" - posvećenu bogatoj povijesti Šibenika. U sklopu projekta EMOundergrounds kojeg provodi Tvrđava kulture Šibenik i Agencija za tržišno komuniciranje Kreator(atk), te u suradnji s MDF-om, naši vodiči su održali radionice na kojima su djecu upoznali s različitim dijelovima šibenske povijesti.

 

Radionice su se održale u prvom tjednu festivala, u jutarnjim satima. Tjedan je započela Zvonimira Krvavica s temom Šibenska kapa - ponos šibenskih glava. Pored priče o prepoznatljivoj šibenskoj kapi, djeca su se sama okušala u izradi poznatog suvenira. Antonia Slamić je predstavila Kazališni život Šibenika, te je zajedno s djecom oživjela nekadašnje pozornice u gradu. Stablo blagostanja, koje se nekad nalazilo u šibenskom kazalištu, u Antonijinoj priči dobilo je edukativnu namjenu, umjesto plodova, na njemu su bile pisane poruke s najznačajnijim informacijama o šibenskom kazalištu. Od zrna soli do katedrale naziv je radionice u kojoj je Josipa Petrina upoznala djecu s nekadašnjim najznačajnijim šibenskim proizvodom - soli. Pričalo se o šibenskim solanama, ulozi soli u svakodnevnom životu, te su bile pokazane razne vrste soli. Danijela Marinčić pričala je o Razvoju modernog Šibenika - priču o Anti Šupuku, šibenskom gradonačelniku iz 19.st. te industrijskim dostignućima grada čiji je utjecaj i danas vidljiv. Napredne ideje Ante Šupuka i njegovih suradnika prepoznala su i djeca- polaznici radionice. Tjedan je zaključila Tina Biluš s interaktivnom radionicom U potrazi za baštinom u kojoj su se još jednom obradile teme prethodnih radionica. Kroz igru i zabavu, kvizove, djecu smo potaknuli da sama vrednuju baštinu grada, ali i da sama počnu istraživati povijest Šibenika.

 

Što se tiče nas vodiča, bili smo ugodno iznenađeni koliko su djeca već upoznata s povijesti Šibenika. Obradovala nas je i činjenica da postoji interes kako za očuvanje baštine, tako i za promicanje Šibenika kao prepoznatljive kulturne destinacije.

 

Naši mali čuvari baštine imaju veliko srce za Šibenik!

 

Fotogalerija:

Napisano 28.06.2022, autor Danijela Marinčić

Nazad