Ljeto za marendavanje
Gastronomija je već odavno sastavni dio turističke ponude naših krajeva ali njezino predstavljanje postaje sve maštovitije i zanimljivije kako strancima tako i domaćima pa i onda kad su u pitanju starosjedioci. Ovog ljeta , zahvaljujući Županijskoj turističkoj zajednici kao i turističkim zajdnicama još pet naših gradova i općina, u prvi je plan došla priča o marendama i marendavanju. Udruga turističkih vodiča, točnije sedam njezinih članova, sudjeluje u toj priči koja je do sada imala tri izvedbe a do kraja ljeta očekuju ih još tri.
Pod naslovom Taste like...Marenda prvog vikenda u mjesecu počev od Šibenika u svibnju, priređivala se prezentacija ugostitelja i domaćih proizvođača a djeca uključivala radionicama. Tako je Zvonimira Krvavica učila djecu izradi šibenske kape a ostali članovi uključeni u projekt izveli rado viđeni i već poznati igrokaz o brudetoži, dišpetoži i ostalima. Priča je nastavljena u Rogoznici gdje je u sjeni nekadašnje tvornice ribljih konzervi, starijim mještanima poznate kao fabrike, oživljena tradicija ribolova i spremanja ribe na 101 način . Bilo je naravno riječi i o ulju i vinu jer riba mora plivati tri puta! Nisu zaboravljeni ni suhozidi, susak kao i još puno toga što čini mediteransku kuhinju i način života posebnim u svijetu.
Kistanje su se nametnule vlaškim menijem a inspiracija je došla od vremena posjeta cara Franje Josipa I Šibeniku i njegovoj okolici 1875. godine. Ostalo je zapisano naime, istinito ili manje istinito , što se to našlo na stolu pred carem. Ta su jela počev od juhe mladog pivca do specijaliteta s ražnja i ispod peke te slavnog pršuta naše Zlatka Rodin, Ivanka Čoga, Sandra Grgas i Josipa Petrina stavile u povijesnu kao i suvremenu priču o dalmatinskoj zagori i njenoj gastronomiji.
Projkt Taste like... Marenda bit će nastavljen u kolovozu u Kninu . Josipa Petrina
Nazad