Korčula: otok vina i agruma

Korčula: otok vina i agruma

U sklopu projekta “Živim baštinu, pričam baštinu”, uputili smo se na otočnu avanturu, u posjet očaravajućoj Korčuli.

Dvadesetak članica naše udruge provele su edukativni vikend na Korčuli što je  bila prilika za istraživanje bogate kulturne baštine i prekrasne Korčule.

Naši dragi domaćini, turistički vodiči grada Korčule, srdačno su nas dočekali i organizirali ovo nezaboravno iskustvo.

Naravno, za početak su nas odveli na vidikovac s kojeg smo imali najljepši pogled na grad Korčulu.

Posebno nas je oduševio obilazak stare gradske jezgre kojom nas je vodila kolegica Stanka Amadeo. Svojom strašću i znanjem, upoznala nas je s raznolikim bratovštinama, povijesnim znamenitostima i impozantnom crkvom Svih Svetih. Njena priča o korčulanskoj kulturnoj baštini ostavila je dubok dojam na sve nas.

Inspirativno predavanje gospođe Sani Sardelić, pod nazivom “Živim baštinu, pričam baštinu", nas je iskreno zaintrigiralo. Njezine riječi nisu samo obogatile naše znanje, već su nam otvorile oči za važnost očuvanja kulturnog naslijeđa i njegovo prenošenje na buduće generacije.

Ravnateljica Gradskog muzeja Korčule, provela nas je kroz postav muzeja, nakon čega je uslijedilo još jedno predavanje. 

Posebno nas je oduševio Interpretacijski centar “Marko Polo”, gdje smo dublje zaronili u povijest i naslijeđe ovog izuzetnog istraživača. Veliko hvala gospodinu Vicku Mareliću na entuzijazmu i zanimljivoj prezentaciji.

Uz stručna vodstva bolje smo upoznali grad, raspravljali o nematerijalnoj baštini i poveznicama između Korčule i Šibenika, educirali se i družili.

Korčula nas je očarala svojom ljepotom - šarolikim ulicama, arhitekturom, te prekrasnim fikusima i mirisnim  citrusima koji je krase. Svaki trenutak proveden u Korčuli bio je ispunjen novim otkrićima i uživanjem u prirodnim i kulturnim čarima.

Kako otići s otoka vina bez kušanja vina?  Za kraj smo ostavili posjet vinariji "Tasovac" u malom selu Žrnovo.

Svega toga ne bi bilo bez Društva turističkih vodiča grada Korčule, TZG Korčule, Gradskog Muzeja Korčula, Marko Polo Centra, Župe sv. Marka i Bratovštine Svih Svetih, Sani Sardelić, Stanke Amadeo, Marije Hajdić, Vicka Marelića, Hane Turudić i svih ostalih dragih kolegica i kolega.

Zahvaljujemo našim domaćinima na nezaboravnom doživljaju i radujemo se budućim suradnjama u očuvanju i promicanju bogate baštine naših krajeva.

 

 

Napisano 06.03.2024, autor Silvana Šuljak

Nazad