Došli, vidjeli i...uživali

Došli, vidjeli i...uživali

Velika izložba djela Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori bila je povod za još jedan radni i svečarski posjet glavnom gradu. Ovo svečarski odnosi se na obilježavanje Dana turističkih vodiča, 21. veljače.

Tim povodom 15-tak članova naše Udruge odlučilo je bolje upoznati golemi kompleks ostavštine Ivana Meštrovića zavičaju, Hrvatskoj i cijelom svijetu. Izložbu je od otvorenja u studenom prošle godine do ovih dana pogledalo 60-tak tisuća posjetitelja. U Galeriji Klovićevi dvori, na puna 3 kata, predstavljeno je više od 200 skulptura koje su čuvaju u Hrvatskoj, SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Ljubljani, Beogradu, Rimu, Pragu...

Zahvaljujući izvrsnom vodiču Pašku Rakiću (naše gore list!) koji nam je posvetio gotovo tri sata svoga slobodnog vremena imali smo obilazak dostojan velikog, najvećeg, a našeg Ivana Meštrovića. Od njegovih prvih nespretnih figurica koje je modelirao sa samo 11 godina, preko Ludog Mile i dojmljivog Miloša Obilića do čikaških Indijanaca i dramatično prepoznatljivog Joba.

Da doživljaj bude potpun, uvod u obilazak Klovićevih dvora bila je zanimljiva tura "Meštrovićev Zagreb" kojom nas je provela naša zagrebačka kolegica Doris Kunkera. S Doris se družimo od našeg prvog seminara u sklopu Interpret Europe održanog u Šibeniku sad već daleke 2018. godine. Od nje smo saznali podatak da je Zagreb jedan od rijetkih svjetskih gradova koji je baštinio tako velik broj djela jednog umjetnika od čuvene zgrade HDLU-a, poznate kao Džamija, preko spomenika Josipa Jurja Strossmayera, Nikole Tesle, Ruđera Boškovića, te Povijesti Hrvata i bez sumnje najprepoznatljivijeg Zdenca Života, kao i Seljaka u keramici na zgradi Popović uz Trg Bana Jelačića, jedinog takvog primjerka u Zagrebu, a ujedno i prvog koji je radio Meštrović za grad Zagreb.

Nakon svega doživljenog u glavnom gradu Lijepe naše možemo samo reći

Dođoh, vidjeh, uživah!!!

Napisano 25.02.2024, autor Josipa Petrina

Nazad