Dan grada Šibenika

Dan grada Šibenika

Dan 29. rujna u Šibeniku je važan zbog nekoliko razloga: slavimo Dan grada Šibenika, blagdan sv. Mihovila i imendan naše Udruge koja nosi naziv zaštitnika. Ove godine odlučili smo organizirati čak tri besplatna razgleda grada i tako proslaviti Dan grada. 

 

 

Na sam dan sv. Mihovila, u petak 29.9.2023. Sandra Grgas premijerno je odradila razgled pod nazivom ''Arsen Dedić- naš akademski težak'' i na zanimljiv način uvela nas u život i djelovanje poznatog Šibenčanina. Dio je poznatog glazbenog trojca (Vice Vukov, Mate Mišo Kovač i Arsen Dedić) koji je odrastao u šibenskoj Varoši, Arsen Dedić imao je vrlo zanimljiv život: u školi je bio izvrstan učenik i nizao samo odlične ocjene, prvi instrument koji je naučio svirati bila je flauta, a iako je htio studirati umjetnost, roditelji su htjeli da upiše neki ''pravi'' fakultet- pa Arsen tako upisuje Pravni fakultet koji na kraju ne završava. Njegova glazbena karijera svjetski je poznata; skladao je pjesme, pisao stihove, prevodio, producirao i svirao, a hrvatski umjetnici koje je najviše poštivao bili su Vesna Parun i Tin Ujević. Kako to često biva, i ovaj put smo sasvim slučajno nabasali na neke ljude koji su osobno poznavali Arsena i koji su podijelili svoje sjećanje s nama. Arsenova prva susjeda dočekala nas je ''slučajno'' na prozoru i s nama podijelila kako je Arsen obožavao njezinu mlađu kćer, jer je pala na terasu i ozlijedila glavu, baš kao i on. Prošetali smo se do kultne Marende gdje se običavalo jesti, došli smo do katedralnog trga i saznali nešto više o Šibenskim šansonama i na koncu razgled završili u Kući umjetnosti Arsen- pravoj umjetničkoj oazi posvećenoj našem velikom Arsenu. Za kraj možemo citirati njegove riječi: ''Zagreb i ja se volimo tajno'' i dodati da se Šibenik i Arsen vole javno, što je dokazao i razgled Šibenika posvećen upravo njemu. 

 

U subotu, 30.9.2023. Josipa Petrina građane je uvela u gastro priču Šibenika i s njima podijelila priče iz Šibenske kužine. Imali su priliku saznati zašto Masna ulica nosi upravo taj naziv, od čega se sastoji tipična šibenska marenda i zbog čega se običaj marendavanja toliko dugo zadržao u Šibeniku. Josipa je objasnila koja su to nepisana pravila prodaje vina u šibenskim tavernama, što je točno jeo i pio car Franjo Josip I. prilikom svog posjeta u Šibeniku i jesu li mu Šibenčani napravili kakav dišpet. U interpretativnoj šetnji gradom, građani su saznali nešto više poznatom likeru Vlahovac i na kraju zaključili da su zaboravili fotografirati našu Josipu jer su od toliko dobrih i slasnih priča - ogladnjeli! 

 

Zadnji razgled povodom Dana grada održao se u nedjelju, 1.10.2023. Merica Mikuličin napravila je razgled pod nazivom ''Šibenske palače'' i zainteresirane sudionike odvela do nekoliko zanimljivih i značajnih palača. Sudionike je na samom početku zbunila pitanjem leži li Šibenik na moru ili na rijeci, a potom je kratko objasnila značaj šibenskih tvrđava kroz povijest. Prva palača koju smo posjetili bila je palača obitelji Vrančić gdje smo saznali nešto više o samoj obitelji, ali gdje ovaj put ipak nismo mogli ući. Prošetali smo se do palače obitelji Draganić, do gotičke palače o kojoj danas nemamo previše informacija, saznali kako je točno Šibenik povezan s Havajima i na koncu razgled završili kod Kneževe i Biskupske palače. Na ovom razgledu su nam se čak pridružili zainteresirani iz susjednih gradova, Splita i Zadra, koji su se oduševili ljepotama i pričama našeg Šibenika. 

 

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali na našim razgledima grada! 

Napisano 03.10.2023, autor Antonia Slamić

Nazad