Visianijevim drniškim stopama

Visianijevim drniškim stopama

U subotu 29. travnja 2023. u sklopu programa Festivala prirode Flora Dalmatica, u kojem aktivno sudjeluje i naša Udruga, članica Josipa Petrina proširila je festival van granica Šibenika, te zainteresiranim građanima Drniša i kolegama vodičima predstavila Zelenu turu Drniš. Festival, koji je posvećen svjetski poznatom botaničaru Robertu Visianiju, inspirirao je Josipu da napravi ovu turu s obzirom da je Robert pet godina radio kao liječnik u Drnišu, a usput, kao botaničar, istraživao njegovu bogatu floru.
Tura je krenula sa Poljane odakle puca pogled na najljepšu drnišku zelenu površinu, skladno osmišljen i u obliku labirinta uređen park u kojem se fontana Vrelo života, djelo velikog Ivana Meštrovića, sasvim prirodno uklapa. Interesantna je priča o samoj fontani koja je preživjela dva svjetska rata i koju od vlasnika otkupljuje sam Ivan Meštrović. Iako je prvotna ideja bila da se smjesti u muzej, Ivan Meštrović inzistira da bude na otvorenom u parku gdje je 1957. i postavljena. Na otvorenom preživljava i treći, domovinski rat, a svima nama ostaje zadatak da sačuvamo tu vrijednu kulturnu, ali i prirodnu baštinu parka. Prijedlog je uključivanje stručnjaka koji bi brinuli o zdravlju stabala. U parku su, osim šimšira oblikovanih u labirinte, stabla čempresa, brijesta, koprivića (koštele, fafarinke), te jedan cedar koji se ističe kao najviše stablo.

Od Poljane, koja je u prošlosti bila zasađena stablima lipe i murve, stižemo do kuće u kojoj 1880. godine Dragutin Beroš otvara prvu drnišku ljekarnu. Kasnije ljekarnu vode Josip Salvi i Drago Jelušić do 1948. kada je nacionalizirana, ali Drago ostaje raditi u njoj do 1956. godine. Nakon toga, ljekarna je otvorena u kući Šupuk na Poljani gdje se i danas nalazi. Najpoznatiji iscjeljitelji u narodu bili su franjevci koji su i sami sakupljali ljekovito bilje, uzgajali ih u svojim samostanskim vrtovima i sva znanja sabirali u likarušama. Poznata likaruša Castora Durantea Herbario Nuovo iz 1717. čuva se danas na Visovcu, a zanimljivo je da su ispod crteža biljaka rukom dopisana hrvatska imena. U ovim krajevima tradicionalna narodna ili pučka medicina pod jakim je utjecajem istoka i zapada, a obiteljska znanja o poznavanju bilja prenose se generacijama i dan danas.

Priča nas dalje vodi do drniške bolnice otvorene 1950. godine, danas je tu Dom zdravlja smješten u sjeni stabala koja ga okružuje i još jednog Meštrovićevog djela, Majke s djetetom. Prvi poznati liječnik koji se spominje u Drnišu je Angelo Lombardi, pa Juraj Plenković, Artico Frane, Kažimir Pelegrini, sve redom padovanski studenti kao i Visiani. S padovanskog sveučilišta, nakon smrti Joze Buzolića, dolazi Filip Marušić, koji je u praksi provodio homeopatiju te poticao liječenje travama jer je smatrao da potiču organizam na samoiscjeljenje.

Vrijeme je za predah uz kolače od rogača, pijane kifliće (s vinom :)), sok i čaj od bazge i kurkume uz praktičnu edukaciju. Goran Andabaka, vlasnik OPG-a kojeg uskoro otvara, upoznaje nas sa 10-ak ljekovitih biljaka: kadulja, ružmarin, bušin, lovor, mirta, smilje, smrika, tršlja… i proizvodima koje od njih spravlja.

Osvježeni i puni novih znanja nastavljamo ugodnom šetnjom do stare mlinice gdje je Josipa nastojala okupljenima približiti lik i djelo Roberta Visianija. Nije mogla izabrati bolje mjesto jer smo se osjećali kao „mobitel na punjenju“ puneći vlastite baterije šumom rijeke Čikole ukliještene u veličanstvenom kanjonu, zamamnim mirisom flore dalmatice, bojama i zvukovima proljeća. Uz sve to Josipa nas je na kraju darivala raznim poklonima od čaja od koprive, hidrolata do slikovnica za djecu i priručniku o ljekarništvu u Drnišu. 

Savršen dan u Drnišu i savršeno zatvaranje drugog izdanja Festivala prirode Flora Dalmatica!

Napisano 02.05.2023, autor Sandra Grgas

Nazad