POSJET KNINU I OKOLICI

POSJET KNINU I OKOLICI

Na poziv Turističke zajednice Knina jučer smo posjetili Knin i okolicu. 

Oko 9:00 sati na trgu Ante Starčevića dobrodošlicu nam je zaželio kninski gradonačelnik Marko Jelić, te smo nakon kave i fritula krenuli u obilazak s našom vodičicom Martinom.

 

Kroz grad Knin protječe sedam rijeka, a što prvo posjetiti u Kninu nego izvor rijeke Krke. Samo nekoliko dana prije Topoljski buk (češće znan kao Krčić ) je bio zaleđen, kao i prostor oko samog slapa, te je privukao brojne posjetitelje i iz susjednih županija koji su došli fotografirati taj prekrasan zaleđeni prizor. Ovaj put Topoljski buk nije bio zaleđen, ali nas je pozdravio ogromnom količinom vode koja se razbijala u izvoru rijeke Krke. Za sve ljubitelje pješačenja, odmah pored Topoljskog buka i izvora rijeke Krke počinje staza – Napoleonova cesta iz 1784., kojom hodajući uz desetak kilometara dugu rijeku Krčić možete doći i do njenog samog izvora. 

 

Nakon kratke stanke za fotografiranje, spustili smo se do prostorija Športskog ribolovnog društva „Krka“ Knin čija je aktivnost usmjerena prvenstveno na brigu za naše vodotoke, okoliš i očuvanje ribljeg fonda kao i stvaranje osnovnih preduvjeta za turističku ponudu športskog ribolova na tom području. Predsjednik udruge Danijel Milinčić nas je upoznao s udrugom i s mogućnošću ribolova za ljubitelje tog sporta. 

 

Nakon toga Martina nas vodi do Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje „Grabarije -  Knin“, prave male oaze uz rijeku Krke gdje nas je Gracija Požar provela prostranim livadama, upoznala s konjima i ponudom jahanja koju imaju za posjetitelje. Možda  će i sljedeći put kad prođemo kroz Knin to biti na konju. Jedva smo se odvojili od tih plemenitih životinja, te krenuli do općine Biskupija, nekadašnjeg sjedišta biskupije starog hrvatskog kraljevstva, te jednog od najznačajnijih starohrvatskih arheoloških nalazišta. 

 

Posjetili smo zaseok Stari Popovići u kojem već nekoliko desetljeća u kućama nema stanovnika. Ostali smo zatečeni ljepotom kuća specifične ruralne arhitekture, ali i pomalo tužni tom slikom kupine i bršljana koja obavija zidove kuća, koje još uvijek stoje kao zaleđene u vremenu. 

Iznenađenje je bio doček KUD  „Dositej Obradović“  čiji su nam članovi odjeveni u narodnu nošnju tog kraja otpjevali nekoliko pjesama, dobro nas nasmijali, počastili vinom u bukarama i vratili život u Stare Popoviće bar na trenutak.

 

Polazimo polako busom do Vinarije Burnum u Vrbniku gdje nas dočekuju Anđelka Amanović Milinović i Nikola Damjanić. Usred gole prirode očarao nas je ogroman vinograd i nepregledno polje bajama. Odmorili smo se, napili vode iz 250 metara dubokog bunara, posjetili njihovu kušaonu i degustirali nekoliko vina, domaćih kobasica, pancete i sira. 

 

Martina nas već pomalo „tjera“ na pokret, jer kasnimo s programom, te krećemo prema maloj pivovari „Kninsko pivo“. Proizvode dvije vrste piva, pilsner i ale i nakon degustacije teško je reći koje nam se više svidjelo. 

Ostali bi mi još i družili se uz pivo, ali čekaju nas stepenice i uspon do Kninske tvrđave, druge po veličini vojne fortifikacije u Europi. Malo kasnimo na ručak, ali to nas nije spriječilo da se fotografiramo s kostimiranim vodičima koji su nam poželi dobrodošlicu, te najavili tematske ture koje su u pripremi na Kninskoj tvrđavi. 

Iako je sunce već zalazilo i bura zapuhala, to nas nije omelo u ručku i guštanju na terasi restorana na tvrđavi. Na brzinu smo ispili kavu, napravili đir po tvrđavi i krenuli na zadnju točku našeg izleta. 

 

Šlag na kraju je bio posjet OPG Markoš Miloš. Mala obiteljska farma mlade obitelji Markoš nas je oduševila upornošću i predanošću svom poslu. Obišli smo životinje, poslušali sve o proizvodnji  i degustirali  proizvode. 

 

Već je sunce davno zašlo, po mraku ulazimo u bus koji nas vraća na početnu točku. Sa širokim osmjehom na licu, punih vrećica vina, piva, sireva i base pozdravljamo se s domaćicom današnjeg izleta, Romanom Marković iz TZ Knina koja se zaista potrudila i organizirala ovaj divan dan. 

Mislili smo da znamo što nas čeka u Kninu, ali smo se prevarili. Kući odlazimo puni dojmova i planovima za ponovni posjet ovom kraju... 

Napisano 04.03.2021, autor Tina Biluš

Nazad