Kineski zid u Hrvatskoj

Kineski zid u Hrvatskoj

Predstavljam vam dva divna bedema iz 15. st u Šibeniku i okolici; gradu koji je više poznat po svojim tvrđavama i jedinstvenoj katedrali. Pa krenimo u vožnju i šetnju prema njima.


Jedan bedem koji vidimo svi mi ako krenemo iz Šibenika prema Splitu magistralom i ne možemo ga izbjeći. Nalazi se na poluotoku Oštrica, kraj Grebaštice, 15km prema Splitu, domaćima poznat kao "Kineski zid". Proteže se sa jedne obale na drugu u dužini od oko 160 m i dobro je očuvan. Podignut je za obranu od Turaka 1497.g. po nalogu mletačkog dužda Augusta Barbariga. Nazubljen i sa puškarnicama, visina mu varira od 6 do 9m, širine oko 60tak cm i danas iza njega se kriju  mufloni u gustoj šumi. O njima brigu vodi Lovačko društvo Grebaštica. Uloga bedema se tijekom stoljeća mjenjala, od karantene bolesnika zaraženih kugom do skrivanja Grebašćana od gusara, a danas se nalazi u procesu istraživanja. Mjesto je vrijedno posjeta kao i za kupanje u moru tijekom ljetnim vrućina.


Drugi bedem koji je manje poznat i još dostupniji autom ili pješke; nije manje bitan te se nalazi na poluotoku Mandalina, kvartu u Šibeniku sa najljepšim pogledom na grad. Podignut je 30tak godina prije bedema Oštrica, ali danas ga nedostaje veći dio i asimilaran je u kuće. Podignut je da čuva skladišta soli tj. zlata onoga vremena. Danas vrata na bedemu služe kao prolaz, a iznad njih su ostale sačuvane 4 kamene konzole koje su bile dio berteski ( plitke obrambene građevine za bacanje kamenja ili tekućina na neprijatelje). 


Laganom šetnjom uz bedem spuštam se na obalu, zahvalna gradu punom povijesti koju još treba istražiti, napisati....#vianobility 

Fotogalerija:

Napisano 20.01.2021, autor Merica Mikuličin

Nazad