Tisućljetna maslina

Tisućljetna maslina

Zahvaljujući vrijednim idejama i projektima uzdižu se kulturno povijesni spomenici u Šibeniku. Osvježava se sadržaj u značajnim krajobrazima prirode i Nacionalnim parkovima Krka i Kornati. Jadransko more oduvijek se smatra sigurnim plovnim trgovačkim putem. Trgovalo se sa svim prirodnim resursima uglavnom amfore su bile pune maslinovog ulja, sira, vina, žitarica dok su se na kopnu gradili kilometri rimskih puteva i drugih prometnica, koje su danas zamijenile suvremene prometnice poput autoceste A1 Zagreb Split sve u svrhu bolje povezanosti čitave regije i Europe. Danas je to važna infrastruktura u turizmu.

Vrijedne ruke našeg kraja usko su povezane s tradicijom, očuvanjem i razvojem likalne regije. Kako je maslinarstvo oduvijek zastupljeno u Dalmaciji i na Mediteranu  ta se privredna grana danas usavršila do te mjere da se želi ponosno prezentirati u turističke svrhe i gastro ponudi Dalmacije. Postoji više od 45 000 registriranih maslinara a godišnje se zasadi viže od 200 000 stabala maslina. U Hrvatskoj masline rastu na većini naših otoka i uz Jadransko more.

Zahvaljujući ambicijama i istraživačkom duhu članova UTV ,,Mihovil,, gotovo smo isprobali sve autohtone proizvode naše regije od vina, pršuta i sira sve do maslinovog ulja. Odličan primjer kako oživjeti i obogatiti gastro ponudu ponudila nam je uljara Sv.Ivan iz Vodica, koja se bavi preradom maslina i maslinovog ulja od 2007.g., kada je ovaj suvremeni pogon za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja pušten u pogon.

Takva suvremena uljara godišnje preradi nekoliko tona maslina u pogonu koji je opremljen suvremenom talijanskom tehnologijom Rapanelli. Sama lokacija uljare Sv. Ivan je odlična. Smještena je u blizini mnogobrojnih nasada maslina u vodičkom polju vodičkom kraju, a također i u blizini auto ceste A1 Zagreb Split. Posjetitelji se mogu upoznati sa ciklusom prerade maslina i proizvodnjom maslinovog ulja. Također u prezentaciji možete čuti o tradicijskom uzgoju i obradi maslina kao i o samoj berbi. Najzastupljenija je maslina oblica. 

Stručnjaci preporučuju berbu maslina u prvoj polovici mjeseca listopada i da se ubrane masline dovezu na preradu u što kraćem roku da se sačuva kvaliteta ulja. Urod ubrat u tom periodu vjerovatno će dati nešto manji prinos ulja od masline ubrate u studenom.

Uz vrijedan rad i odmor, ne tako davno čula se pjesma u polju, a naša generacija može to doživjeti berući masline ili pak uživati u autohtonim proizvodima začinjenim i blagoslovljenim maslinovim uljem visoke kvalitete. Maslinovo ulje pravi je eliksir mladosti za kožu kojoj zadržava mladenački izgled i svježinu. Preporučuje se u svakodnevnoj prehrani zbog brojnih nutritivnih i dijatoterapijskih svojstava. Maslinovo ulje je poznati antioksidans.

 

Napisano 08.02.2021, autor Slavenka Ivanković

Nazad