Gradina iz Justinijanovog doba

Gradina iz Justinijanovog doba

Sad vas vodim u Srednju Dalmaciju na najudaljeniji otok u Šibenskom arhipelagu na Žirje ... krenula sam na Proljenturu da malo uživam u starim običajima i pripetavanjima u Srcelima - trg usred sela Žirje gdje se more ni ne vidi, pa ni ne znaš da si na otoku.


Kad sam shvatila da imam i previše vremena uputila sam se na istok otoka u naljepšu uvalu na otoku, Stupica. Sa susretima zmija nisam planirala, ali kako je sredina svibnja one su tu....štap u ruke i šuškam. Uz bili put tj. neasfaltiranu cestu prate me suhozidi iza kojih su obrađeni tako i zapušteni maslinici, a pogotovo grmovi kadulje i koromača...divni mirisi u zraku.


Nakon 40tak min hoda dolazim do predivne utvrde Gradina, na vrhu brda iznad uvale Vela Stupica. Dva zida se vide tek kad dođete na pola puta penjući se, a tada dvostruki ulaz sa unutrašnjim i vanjskim vratima u utvdu tzv.propugnakulum i eto pogleda prema pučini.
Ostanete bez daha!


Utvrda je podignuta u 6st. za vrijeme bizantskog cara Justinijana (565.-527.) kao dio istočnojadranskog pomorskog puta koji se sastojao od 100tinjak utvrda.
Širine je preko 100 metara sa 5 kula, dvostukim bedemom, osim na zapadnoj strani. Zbog izvora žive vode u jami Golubinjači u samoj utvrdi,  idealna je za smještaj vojske i na duže vrijeme. Iako danas voda u njoj je boćata a na dnu morska.


Hvala Zlatku Gunjaći koji je poduzeo sve mjere da se utvrda konzervira i istraži te da ne propada kao većina utvrda u državi. Kao i Muzeju grada Šibenika na postavljanju info table na hrvatskom i engleskom jeziku.


Snimke iz zraka dokazuju da je nepravilnog oblika i dan danas sa 5 kula, jedino su ostala 2 zida sa krunama na vrhu kao i utori za grede.
Ulaz je slobodan...nema nikog, jedino trebate doći trajektom ili brzim brodom iz Šibenika do otoka i laganom vožnjom ili pješke do ove ljepotice...

 


#vianobility

Fotogalerija:

Napisano 23.01.2021, autor Merica Mikuličin

Nazad