Dobrodošli

Dobrodošli na internet stranice Udruge turističkih vodiča “Mihovil” Šibenik. Udruga djeluje na području Šibensko - kninske županije, a osnovne djelatnosti su:

•  Okupljanje turističkih vodiča, poticanje i unaprijeđivanje stručnog usavršavanja turističkih vodiča kako na teoretskom tako ina praktičnom planu

•  Djelovanje na zaštiti profesije odnosno struke turističkih vodiča, rad na podizanju ugleda i afirmacije poziva turističkih vodiča

•  Pomoć u ostvarivanju što boljih uvjeta rada svojim članovima

•  Promicanje unaprijeđenja vodičke službe, praćenje i kontroliranje njenog rada te stručno pomaganje svojim članovima

•  Organiziranje i upoznavanje članova s temama od interesa za struku putem seminara, predavanja, stručnih ekskurzija i na drugi primjeren način

•  Suradnja sa srodnim organizacijama zainetresiranim za kvalitetnu obradu turističkog tržišta

•  Predlaganje rješenja za podizanje kvalitete usluga turističkh vodiča , te sve druge djelatnosti potrebne za ostvarivanje ciljeva Udruge sukladno zakonu

Novosti

  
12.11.2020.

Posjet vinarijama i pršutani drniškog kraja

Na poziv Turističke zajednice grada Drniša posjetili smo vinarije Vizzulin, Džapo, te Obiteljsko gospodarstvo Skelin koji su nas upoznali sa svojom bogatom eno gastro ponudom. Ispričali su nam detalje i male tajne što to čini posebnima vina drniškog kraja... Doći u Drniš, a ne kušati Drniški pršut nije dolazilo u obzir, pa smo tako obišli i pršutanu BEL-CRO i saznali što sve pršutar mora napraviti da bi ta delicija došla do našeg stola.

Hvala još jednom g. Reljiću, Džapi, Pletikosi i Skelinu na ugodnom druženju i gostoprimstvu, te naravno Ivani Menđušić koja je sve organizirala. Proveli smo prekrasan dan, te još jednom potvrdili da naše zaleđe skriva ovakve dragulje koje naši gosti tek trebaju otkriti...28.10.2020.

ODRŽANA EDUKACIJA „U ZAJEDNICI S PRIRODOM“


Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik je održala dvodnevnu edukaciju za naše članove u sklopu projekta “U ZAJEDNICI S PRIRODOM – interpretacijom prirodne baštine do održivog razvoja turizma” sufinanciranog od strane Ministarstva turizma i sporta kojeg provodimo u partnerstvu s Udrugom Bioteka.

Voditelji edukacije su bili stručnjaci iz Bioteke Petra Peleš, Igor Ivanek, te Igor Felja i Mia Šepčević.

Jedan dio edukacije održan je u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", ali i na terenu u okolici Morinjskog zaljeva, te u Perivoju Roberta Visianija.

Turistički vodiči se sve više susreću s raznim pitanjima vezanim uz prirodnu baštinu, biljni i životinjski svijet, te smo iz tog razloga odlučili organizirati ovu edukaciju. Kroz dva dana predavači su nam na zanimljiv način približili živi svijet uz rijeku Krku, skriveni svijet vodenih staništa Krke, podzemni svijet Šibensko-kninske županije, te njene geološke značajke. Zaista smo uživali u predavanjima i saznali mnoštvo informacija koje će nam zasigurno pomoći da što bolje razumijemo bogatstvo koje nas okružuje, te da olakšamo našim gostima ga dožive i prepoznaju njegovu vrijednost.
28.10.2020.

RADIONICA IZ PROJEKTA TOURISM4ALL


U okviru projekta Tourism4all koji se provodi kroz program Interreg Italija – Hrvatska, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Turistička zajednica grada Šibenika organizirala je radionicu o pristupačnom turizmu za turističke operatere i djelatnike u kulturi, a radionicu je vodila predsjednica udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik Tina Biluš. Ova radionica je nastavak nekoliko projekata, edukacija i radionica na ovu temu, pa tako i projekta kojeg je UTV Mihovil Šibenik provela prošle godine u sklopu projekta "Turizam dostupan svima" sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta.

Turizam dostupan svima referira se na turizam koji se odnosi na potrebe velikog broja osoba, koji ne uključuje samo osobe s invaliditetom, već sve osobe koje imaju drugačije potrebe. Zapravo svi imaju koristi od pristupačnog okruženja i društva.

U sklopu prošlogodišnjeg projekta udruge "Turizam dostupan svima" članovi UTV Mihovil su prošli edukaciju i osmislili turističke rute prilagođene osobama s invaliditetom, a kroz ovaj projekt "Tourism4all" te preporučene rute će se naći i na web stranici Tz grada Šibenika.
29.10.2020.

SURADNJA S TVRĐAVOM KULTURE


Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik je dogovorila suradnju s Tvrđavom kulture, te će zajednički izraditi novu turističku rutu koja će promovirati fortifikacijsku baštinu grada Šibenika. U gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku održan je prvi sastanak fokus grupe, kao dio aktivnosti u sklopu projekta FORTITUDE – Historic Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development kojeg provodi Tvrđava kulture zajedno s još četiri partnera.

Ovo je prvi od ukupno tri planirana sastanka, u kojima sudjeluju Udruga turističkih vodiča Mihovil i turističke agencije s područja grada, a s kojima će Tvrđava kulture surađivati na kreiranju nove turističke rute.

Foto: Tvrđava kulture

23.10.2020.

PREDSTAVLJANJE DIGITALNIH SADRŽAJA TVRĐAVE SV. MIHOVILA


Sa zadovoljstvom smo se odazvali na poziv ustanove Tvrđave kulture prisustvovali B2B događanju u sklopu kojeg je predstavljen najnoviji digitalni sadržaj koji je dostupan na tvrđavi sv. Mihovila i tvrđavi Barone.

Događaj je održan 23.10.2020. na tvrđavi sv. Mihovila.

rheološkim istraživanjima na tvrđavi pronađene su i restaurirane dvije cisterne na čijim se zidovima projekcijom prikazuju dva filma. Obje projekcije su jako zanimljive i odličan dodatan sadržaj koji obogaćuje ponudu tvrđave. Osim članova Udruge, prisustvovali su predstavnici turističkih agencija, predstavnici hotelskih kuća kao i predstavnici TZ grada i županije.
14.10.2020.

SURADNJA S TZ ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANJIJE NA BRENDIRANJU NAŠE ŽUPANIJE KAO ENO-GASTRO DESTINACIJE


Iznimno smo zadovoljni što smo pozvani da sudjelujemo u projektu brendiranja naše županije kao eno-gastro destinacije. Sretni smo što je Turistička zajednica Šibensko-kninske županije u ovom projektu prepoznala našu ulogu ambasadora koji je u stalnom i direktnom kontaktu s gostima, te prepoznajemo njihova očekivanja i možemo podijeliti svoja iskustva iz prakse. Kroz radionice, prezentacije i kreativna druženja upoznat ćemo se bolje s bogatom eno i gastro ponudom kojom naša županija obiluje i ostvariti suradnju sa svim sudionicima koje će projekt obuhvatiti. Počeli smo istraživati poljoprivredne proizvode, lokalne namirnice, jelovnike i autohtone sorte vina kako bi kreirali nove tematske rute, te se aktivno uključili u pričanje novih priča o našem čovjeku, tradiciji, hrani i vinima.
08.10.2020.

PREDSTAVLJANJE TEMATSKIH RUTA


Održan je završni sastanak u sklopu projekta SHARE – Sustainable approach to cultural heritage for the urban areas requalification in Europe financiranog iz programa Interreg Europe. Jedan od ciljeva projekta je razvoj inovativnog kulturnog turizma, a koji obuhvaća i aktivnost osmišljavanja smislene turističke cjeline – kulturni turizam povijesne jezgre (razrada tri nova turistička proizvoda i njihovog inovativnog marketinga).

Upravo su razrada novih turističkih proizvoda i njihovog inovativnog marketinga osnovna tema završnog sastanka. Članovi UTV Mihovil Šibenik, osim klasičnih obilazaka grada, permanentno rade i na osmišljavanju novih ruta. Bogata kulturno-povijesna baština, prirodne ljepote, gastro ponuda, legende, arhitektura i znameniti Šibenčani, neiscrpna su inspiracija vodičima u kreiranju novih ruta. Nakon predstavljanja ruta, sastanak je nastavljen razgovorom o suradnji ključnih dionika, mogućnostima komercijalnog razvoja ruta, važnosti digitalnog marketinga, projektima u tijeku i planovima za buduće projekte.
29.09.2020.

STRUČNI OBILAZAK "NOVA ISTRAŽIVANJA TVRĐAVE SV. MIHOVILA


Povodom obilježavanja Dana grada na šibenskim tvrđavama obišli smo i tvrđavu sv. Mihovila uz stručno vodstvo povjesničara Josipa Pavića i arheologa Andriju Nakića koji su nam pojasnili rezultate arheoloških i povijesnih istraživanja u posljednje tri godine. Otkrili su najzanimljivija otkrića i pronalaske sa tvrđave.
29.09.2020.

ĐIR DO PK ALATI


Hrvatski planinarski klub sv. Mihovil povodom Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila organizirao je planinarsku turu od Šubićevca do planinarske kuće Alat. Naravno da se sportsko - rekreacijska sekcija UTV Mihovil pridružila svojim imenjacima.
21.09.2020.

EUROPSKI TJEDAN KRETANJA U ORGANIZACIJI JAVNE USTANOVE „NACIONALNI PARK KRKA“


Pridružili smo se još jednoj šetnji u sklopu Europskog tjedna kretanje. Krenuli smo sa Stinica do Roškog slapa, popeli Niz ploču, te posjetili Oziđanu pećinu. Iako je većina nas prošetala ovu stazu u sklopu edukacije koju je za naše članove organizirala JU "Nacionalni park Krka" krajem lipnja, najavili smo da ćemo ponovno pješačiti s njima. Ljepota Krke iznova oduševljava, koliko god je puta posjetili...
19.09.2020.

RAZGLED DRNIŠA POVODOM BERBE GROŽĐA


Dalmacijavino Split već drugu godinu zaredom organizira berbu grožđa u jednom od najvećih naših vinograda u Petrovom polju nedaleko od Drniša. Broj se berača ove godine u odnosu na prošlu gotovo utrostručio. Naime, Dalmacijavinu se prijavilo 140 ljudi za koje su domaćini priredili zaista bogat i zanimljiv program - od trosatnog branja grožđa do bogate marende s neizostavnim pršutom, kratkim upoznavanjem tehnologije proizvodnje vina do besplatnog turističkog obilaska grada Drniša. Turistička zajednica Grada Drniša uključila se u organizaciju razgleda, te angažirala dvije drniške licencirane vodičice Josipu Prpu i Josipu Petrinu. Atmosfera je bila odlična, razgled iznimno zanimljiv i najavljeno je ponovno druženje sljedeće godine.
19.09.2020.

PRVENSTVO HRVATSKE U GRADNJI SUHOZIDA


Danas su članovi UTV Mihovil Šibenik podijeljeni u dvije ekipe sudjelovali u 4. prvenstvu Hrvatske u gradnji suhozida.

Sve su ekipe sudionika bile odlične, bilo je profesionalaca, ali i amatera. Obzirom da smo mi do danas isključivo o suhozidima znali ono što smo pročitali ili čuli, priključili smo se bez iskustva, ali puni dobre volje i entuzijazma. U budućnosti kada budemo našim gostima pričali o suhozidima, bit će to priče iz prakse iz prve ruke.

Inače, umijeće suhozidne gradnje upisano je 28. studenoga 2018. na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, kao odgovor na zajedničku međunarodnu nominaciju Cipra, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije, Španjolske i Švicarske pod nazivom ”Art of dry stone walling, knowledge and techniques”.
17.09.2020.

USPON NA PROMINU


U sklopu Europskog tjedna kretanja članovi UTV Mihovil Šibenik odazvali su se pozivu Turističke zajednice Drniš, te pridružili na izletu na Prominu do samog vrha Čavnonka. Planina dominira cijelim krajolikom okolnog područja, a sa 1148 metara visokog vrha pruža se prekrasan pogled na Miljevački plato, Krku i Čikolu. Vodič nam je bio Tomislav Prpa, dugogodišnji planinar i autor bezbrojnih divnih fotografija surove ljepote netaknute prirode. Tomislav je prava enciklopedija znanja, te smo u šetnji saznali mnoštvo zanimljivih informacija. Nakon uspona hrabri su se okušali i u penjanju na stijenu u odličnoj organizaciji Dare2go Expeditions. Prije spusta zaustavili smo se i PD Promina i ručali. Bio je to divan dan, prekrasno iskustvo i jedva čekamo sljedeće zanimljive projekte TZ Drniša.
01.08.2020.

EDUKACIJA JU „NACIONALNI PARK KRKA“


Uspješno je završena sedmodnevna edukacija za članove UTV Mihovil u organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. u sklopu projekta “U ZAJEDNICI S PRIRODOM – interpretacijom prirodne baštine do održivog razvoja turizma” sufinanciranog od strane Ministarstva turizma i sporta kojeg provodimo u partnerstvu s Udruga Bioteka. Tijekom edukacije krajem lipnja i početkom srpnja prošli smo više od 80ak kilometara pješačkih staza, posjetili etnografske zbirke, arheološke zbirke i sudjelovali na nekoliko stručnih predavanja o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini NP Krka. Turistički vodiči većinom vode ture i posjećuju donji tok NP Krka, a kroz ovu edukaciju su imali priliku pobliže upoznati taj dio nacionalnog parka, što će im itekako koristiti u budućem radu. Mi smo više nego uživali, Krka nas je iznova osvojila. Hvala čitavoj ekipi NP Krka koja je sudjelovala u kreiranju ove edukacije, predavanjima i vođenjima. Nismo se ni nadali, a rodila se ljubav...prema istraživanju, štapovima za šetnju i kavi u prirodi. Nastavljamo pješačiti nekim drugim stazama. A ove ćemo zasigurno ponoviti.
31.07.2020.

PROJEKT „U ZAJEDNICI S PRIRODOM“ SUFINANCIRAN OD STRANE MINISTARSTVA TURIZMA


Potpisan je ugovor za projekt „U ZAJEDNICI S PRIRODOM – interpretacijom prirodne baštine do održivog razvoja turizma“ kojeg Udruga turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik provodi u partnerstvu s Udruga Bioteka Bioteka – udrugom za promicanje biologije i srodnih znanosti.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva turizma u sklopu Javnog natječaja za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2020. Ponosni smo što već treću godinu zaredom naša udruga prijavljuje i uspješno provodi projekte uz podršku Ministarstva kroz ovaj natječaj.

Ovim projektom želimo staviti naglasak na korištenje prirodne baštine kao turističkog resursa, ali i potrebu za edukacijom turističkih vodiča, koji su u direktnom kontaktu s gostima i svojim znanjem i vještinama u interpretaciji prirodne baštine doprinose savjesnom korištenju prirodne baštine s ciljem njene adekvatne promocije i na posljetku očuvanja.
14.07.2020.

SURADNJA UTV MIHOVIL ŠIBENIK, TZ GRADA ŠIBENIKA I TURISTIČKO-UGOSTITELJSKE ŠKOLE ŠIBENIK


Danas su učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik prezentirali svoje vještine kroz tri različita razgleda grada zadatak u okviru izvođenja praktične nastave i stručne prakse. Ovaj nimalo lak zadatak učenici su ozbiljno shvatili i odlično odradili uz pomoć naših članova Antonije Slamić, Irene Kuač i Tine Biluš, koje su bile mentorice. Turističko-ugostiteljska škola Šibenik uvijek ima inovativne ideje, nižu uspjehe na raznim natjecanjima, a mi im čestitamo i na ovom odličnom projektu. Moramo pohvaliti i čestitati učenicima koji su se zaista potrudili i odlično odradili razglede. Bilo bi nam više nego drago u budućnosti imati ih kao kolege vodiče i članove naše Udruge.
28.06.2020.

TEMATSKA ŠETNJA „POSVETA ŠIBENSKIM VIZIONARIMA“


Naša Udruga dobila je poziv da se Tvrđavi kulture pridruži u kreiranju događaja vezanih za svečano otvorenje Poljane – glavnog gradskog trga koji je desetljećima kao takav nedostajao Šibenčanima. Predsjednica Tina Biluš i aktivne članice Udruge Sandra Grgas, Ivanka Čoga i Zlatka Rodin zajedno s novim članom Krešimirom Grubićem, odlučili su se, ne bez emocija, dati na istraživački posao kako bi svojim sugrađanima, dan nakon svečanog otvorenja, najbolje dočarale povijest Poljane, kroz tematsku turu nazvanu Posveta šibenskim vizionarima. Nas petero uživalo je u istraživanju prošlosti Poljane i života šibenskih vizionara, a sudeći po reakcijama onih koji su s nama šetali po Poljani, taj užitak je uspješno prenesen i na njih te se nadamo da će novu perspektivu i spoznaje koju su stekli moći prenijeti svojim prijateljima i gostima u nekim svojim budućim šetnjama.
22.02.2020.

Razgled grada prilagođen osobama s invaliditetom


Naša posljednja turu iz ciklusa tematskih razgleda povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča je bila posebno pripremljena i prilagođena osobama s invaliditetom. Članovi UTV Mihovil, koji su prošli edukacije kroz projekt "Turizam dostupan svima" sufinanciran od strane Ministarstva turizma, a u partnerstvu s UOSI sv. Bartolomej Knin, osmislili su razglede grada za osobe s invaliditetom. Iz đardina su krenule tri grupe, svaka sa svojim vodičima, pa su tako Andreas Dujmović i Antonia Slamić uz pomoć prevoditeljice znakovnog jezika Ana-Marije Kojić obišli grad sa grupom gluhih i nagluhih osoba. Tina Biluš je vodila grupu slijepih i slabovidnih, te Anita Vukoja i Silvana Šuljak koje su grad obišle s osobama u invalidskim kolicima.


Zahvaljujemo se svima koji su pomogli u osmišljavanju ovih obilazaka (UOSI sv. Bartolomej, Udruzi slijepih Šibensko kninske županije, Udruzi gluhih i nagluhih Šibensko-kninske županije, te udruzi Aurora), te koji su nam svojim savjetima i prijedlozima omogućili da što bolje približimo našu bogatu kulturno-povijesnu baštinu osobama s invaliditetom.Grad smo obišli bez ikakvih prepreka, znakovali smo, opipavali, mirisali, koristili crteže... Kroz ovaj projekt upoznali smo se i sa svijetom osoba s invaliditetom, te primjetili da su te osobe često isključene, ali ne zbog svog invaliditeta, nego zbog nas i našeg ponašanja. Naša poruka je da se osvrnete oko sebe i ako zatreba samo pitajte mogu li vam pomoći i kako. Mi smo rekli gdje ima volje ima i načina, na što smo dobili i dodatan komentar tko ima ljubavi ima i volje...  
 
Udruga turističkih vodiča "Mihovil Šibenik"
Info i najave: utvmihovil@gmail.com
Obala palih omladinaca 3 | 22000 Šibenik
Ovlaštene osobe za zastupanje udruge: 
Predsjednica: Tina Biluš +385 99 684 1016
Dopredsjednica: Mia Deković:  +385 91 566 7752
Tajnica: Nikol Dujmović +385 98 873 499