Dobrodošli

Dobrodošli na internet stranice Udruge turističkih vodiča “Mihovil” Šibenik. Udruga djeluje na području Šibensko - kninske županije, a osnovne djelatnosti su:

•  Okupljanje turističkih vodiča, poticanje i unaprijeđivanje stručnog usavršavanja turističkih vodiča kako na teoretskom tako ina praktičnom planu

•  Djelovanje na zaštiti profesije odnosno struke turističkih vodiča, rad na podizanju ugleda i afirmacije poziva turističkih vodiča

•  Pomoć u ostvarivanju što boljih uvjeta rada svojim članovima

•  Promicanje unaprijeđenja vodičke službe, praćenje i kontroliranje njenog rada te stručno pomaganje svojim članovima

•  Organiziranje i upoznavanje članova s temama od interesa za struku putem seminara, predavanja, stručnih ekskurzija i na drugi primjeren način

•  Suradnja sa srodnim organizacijama zainetresiranim za kvalitetnu obradu turističkog tržišta

•  Predlaganje rješenja za podizanje kvalitete usluga turističkh vodiča , te sve druge djelatnosti potrebne za ostvarivanje ciljeva Udruge sukladno zakonu

Novosti

29.01.2019.

Obilježavanje Međunarodnog dana vodiča: "ISPRIČAJ MI SVOJU PRIČU"


UTV Mihovil svake godine obilježava Međunarodni dan vodiča u veljači. Obično poklanjamo svojim sugrađanima razgled grada, kada nas uvijek iznova iznenadi i oduševi veliki odaziv. Primjetili smo da su ti razgledi često razmjena priča i uspomena koje naši sugrađani vole i žele podijeliti s nama. Zato smo osmislili šetnju gradom, ali s malo izmjenjenim ulogama.

Pozivamo sve drage sugrađane koji se žele prisjetiti života u staroj gradskoj jezgri i koji žele da se njihova priča širi dalje. Ispričajte nam ispod kojeg ste se prozora igrali, kome radili dišpete, gdje ste se zaljubili...

Ukoliko želite s nama podijeliti svoje uspomene iz starog Šibenika, pridružite nam se u prostoru Urbanog centra na Starom pazaru u subotu 9.2 u 12 sati kada ćemo zabilježiti vaše priče. Ukoliko želite to napraviti pismeno, u prostoru knjižnice možete od ponedjeljka 28.1 do 4.2 naći kutiju s natpisom "Ispričaj mi svoju priču" u koju možete ubaciti svoje priče. Ne zaboravite svoj kontakt, kako bi vas mogli kontaktirati.

Zabilježit ćemo vaše priče i u dogovoru s vama na Međunarodni dan vodiča, u subotu, 23.2 zajednički organizirati razgled grada, gdje ćete baš vi uz pomoć turističkih vodiča ispričati sve ono što vas veže uz staru gradsku jezgru.
Ispričajte nam svoju priču kako bi vaši turistički vodiči dalje prenosili vaše uspomene i sve ono što čini život naše stare šibenske jezgre.
 
14.-19.01.2019.

Tečaj „Certificirani interpretacijski vodič“


U sklopu projekta „Interpretirajmo našu baštinu“, sufinanciranog od Ministarstva turizma, a u organizaciji Association of tourist guides "Mihovil" Šibenik i Hrvatske udruge za interpretaciju baštine - Interpretirajmo Hrvatsku / Interpret Croatia, u Šibeniku je od 14.do 18.siječnja održan tečaj za Certificirane interpretacijske vodiče u organizaciji udruge Interpret Europe i trenerice Iva Silla i Janja Sivec, te radionica i govorne vježbe o strukturi govora i njezi glasa koju je održala Ines Carović.


Interpret europe je europsko strukovno udruženje profesionalaca s područja interpretacije baštine, koje okuplja 750 profesionalca iz 48 zemalja i koje kroz niz tečajeva provodi raznovrsne edukacije s ciljem što kvalitetnije interpretacije baštine.


U tečaj je uključeno 40 sati teoretske i praktične nastave tijekom kojih su sudionici naučili tehnike i metode interpretacije baštine, te kako približiti baštinu našim gostima kako bi se oni što bolje povezali s njom. Jedino na taj način možemo postići da naši gosti ponesu doma ne samo informaciju, već emociju i doživljaj koji su zapravo bit turizma. Na tečaju je sudjelovalo 32 sudionika iz čitave Hrvatske,koji su tijekom tog tjedna surađivali zajedno,radili vježbe,izrađivali interpretacijske govore i šetnje,pomagali i učili jedni od drugih. Smatramo da nam je ovaj tečaj osim puno tehnika vezano za interpretaciju baštine, donio nova poznanstva i suradnju kroz cijeli život.

 
14.01.2019.
Predstavljena suradnja s Društvom za očuvanje šibenske baštine

U atriju Muzeja Grada Šibenika, 14. siječnja, javnosti je predstavljen sedmi broj časopisa-godišnjaka “JURAJ”, kojeg izdaje Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac. Društvo od početka djelovanja ostvaruje suradnju sa šibenskim udrugama i za ovu godinu je najavljena suradnja s našom udrugom Mihovil. Obzirom da je jedan od ciljeva UTV Mihovil unaprijeđivanje stručnog usavršavanja turističkih vodiča, jako nas je obradovao poziv Društva da predložimo teme predavanja koja to društvo planira organizirati.  Planirano je šest predavanja. Darko Gulin će u povodu 150. godišnjice osnivanja predstaviti povijest šibenske narodne glazbe. Zoran Popović šibenski arhitekt bavio se mijenama strukture (urbane matrice) i arhitektonske pojavnosti objekata u dijelu prostora bastiona sv. Katarine pa će izlagati o svojim spoznajama prostorne transformacije. Povjesničar Hrvoje Gračanin približit će nam doba i osobu Petra Krešimira IV kojeg držimo svojevrsnim “utemeljiteljem” Šibenika. Don Krešimir Mateša, župnik katedralne župe Sv. Jakova u Šibeniku obradit će temu koja se odnosi na štovanje “šibenskih” svetaca, a povjesničarka Lovorka Čoralić iz Hrvatskog instituta za povijest izložit će svoja arhivska otkrića o različitim aspektima Šibenčana u Mlecima. Konačno arhitekt Nenad Fabijanić, profesor na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu upoznat će nas svojim studijskim radom na osobi i djelu našeg sugrađanina, arhitekta Ivana Vitića. Većina odabranih tema su baš prijedlozi naših članova, te se veselimo novim i zanimljivim informacijama koje ćemo zajedno otkrivati tokom godine.
17.12.2018.

Božićne užance


Članovi udruge su 17. prosinca na dan "Proslave", običaja koji se do danas zadržao samo u Šibeniku osmislili posebnu šetnju kroz staru gradsku jezgru na temu božićnih običaja, gastronomije starog Šibenika i života svetaca. Tematski razgled "Božićne užance" je tako ušao i program Adventure, a sam cilj ovog tematskog razgleda je da se naše sugrađane upozna ili podsjeti na neke zaboravljene običaje i nepoznate detalje iz života svetaca, ali i da ih se aktivno uključi i potakne da razmjene svoja iskustva i prepričaju užance iz svojih kuća.


Krenuli smo iz Đardina, sačekali ŠPD Kolo pored katedrale i nakon njihovog tradicionalnog koncerta, svi zajedno dočekali ponoć ispred crkve sv. Nikole kada su sva šibenska zvona zazvonila u isto vrijeme. Crkva sv. Nikole je jedina šibenska crkva na kojoj se još uvijek zvona ne pale automatski, već se na njima svira ili 'breca', a tradicija je to koja se s koljena na koljeno od zaborava čuva u obitelji Lovrić-Caparin i Lovre je točno u ponoć kao i svake godine počastio sve okupljene prekrasnim zvukom slavljenja zvone.

30.12.2018.

Studijsko edukativni izlet u sklopu projekta "Interpretirajmo našu baštinu"


U sklopu projekta „Interpretirajmo našu baštinu“ koji je odobren za financiranje na natječaju Ministarstva turizma „Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2018“.,čiji je nositelj Udruga turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik, a partner Hrvatska udruga za interpretaciju baštine – Interpretirajmo Hrvatsku, za članove UTV Mihovil organiziran je studijsko edulativni izlet u Zagreb.


Posjetili smo MC Nikola Tesla gdje nam je Sanja Kolak maksimalno posvetila svoje vrijeme i kroz zanimljivu šetnju pokazala život i djelo Nikole Tesle. U Zagrebu smo prisutvovali tematskim razgledima grada. Kroz Zagreb u božićno vrijeme povela nas je Iva Silla na razgledu "Zagreb Christmas Carol",te Martina Findrik na razgledu "Advent na drukčiji način".Također s Martinom smo upoznali magičnu stranu Zagreba "Gornjogradske coprnice". Na povratku smo posjetili Ivaninu kuću bajke gdje nas je dočekala sama Ivana Brlić Mažuranić,tj. Sanja Kolić, a ljepote Ogulina, odakle je Ivana crpila svoju inspiraciju, približila nam je Sabina Sabljak.


Svi smo se složili da je ovaj izlet bio divno iskustvo i korisno iskustvo koje nam je definitivno približilo različite načine interpretacije baštine. Apsolutno smo oduševljeni svim našim vodičicama za koje imamo samo riječi hvale i naravno preporuke.

25.11.2018.

Interpretacija baštine i turizam doživljaja za održivi razvoj lokalnih zajednica – edukativna radionica


U Šibeniku je od 22. do 24. studenog održana trodnevna edukativna radionica o interpretaciji baštine i turizmu doživljaja! Organizatori radionice su Udruga turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik i Hrvatska udruga za interpretaciju baštine – Interpretirajmo Hrvatsku, partneri na projektu „Interpretirajmo našu baštinu“ koji je odobren za financiranje na natječaju Ministarstva turizma „Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2018“. Predavačice Dragana Lucija Ratković Aydemir, Daniela Angelina Jelinčić, Valya Stergioti i Lana Domšić su kroz zanimljiva predavanja i vježbe pokazale kako možemo unaprijediti svoja znanja i vještine iz područja interpretacije baštine i kreiranja doživljajnog kulturno-turističkog proizvoda, te svojim djelovanjem doprinijeti održivom razvoju naših lokalnih zajednica.


Radionica je bila namijenjena voditeljima i djelatnicima muzejskih ustanova i drugih ustanova u kulturi poput posjetiteljskih i interpretacijskih centara, turističkim vodičima i vodičima u zaštićenim područjima prirode, voditeljima turističkih zajednica, voditeljima turističkih agencija i svima koji žele saznati kako mogu vlastitim djelovanjem doprinijeti stvaranju održive destinacije, kreirajući posebne sadržaje i programe iz područja nterpretacije prirodne i kulturne baštine i turizma doživljaja. Mjesta na radionici se se popunila u rekordnom roku što dokazuje koliko je ova tema aktualna, te da postoji potreba za organiziranjem ovakvih i sličnih radionica.
 
24.11.2018.

Posjet muzeju betinske drvene brodogradnje


U sklopu radionice održane u studenom u sklopu projekta „Interpretirajmo našu baštinu“ koji je odobren za financiranje na natječaju Ministarstva turizma „Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2018“ čiji je nositelj Udruga turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik,a partner Hrvatska udruga za interpretaciju baštine – Interpretirajmo Hrvatsku, posjetili smo Muzej betinske drvene brodogradnje. Zahvaljujemo se Kati Šikić Čubrić kustosici i ravnateljici muzeja, te Mireli Bilić,voditeljici marketinga i turističkom vodiču koje su nam približile prekrasnu Betinu,tajne betinske brodogradnje i Cicibelu.

 
14.11.2018.

Otvorene prijave za sudjelovanje na certificiranom Interpret Europe treningu za interpretacijskog vodiča i radionici govornih vježbi za vodiče

Vrijeme i mjesto održavanja: 14.-19.01.2019., Šibenik
Kotizacija: 350,00 kn

Pozivamo Vas da se prijavite za sudjelovanje na treningu „Certificirani interpretacijski vodič“ iz programa Europske udruge za interpretaciju baštine – Interpret Europe i radionici govornih vježbi za vodiče za njegu i pravilnu upotrebu glasa.

Edukacijske aktivnosti dio su projekta „Interpretirajmo našu baštinu“, odobrenog za financiranje na natječaju Ministarstva turizma, Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2018., kojeg zajednički provode Udruga turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik i Hrvatska udruga za interpretaciju baštine. Navedene aktivnosti projekta održat će se u Šibeniku od 14. do 19. siječnja 2019. godine, a za članove Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik osigurano je 17 mjesta.

opširnije >>

 
25.10.2018.
Mia Deković osvojila nagradu za najboljeg turističkog vodiča u Hrvatskoj

U sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma koja se održava na Hvaru, 24.10, dodijeljene su nagrade u različitim kategorijama, uključujući i kategoriju ‘Čovjek-ključ uspjeha, djelatnik godine’. Naša draga članica i kolegica Mia Deković je u spomenutoj kategoriji osvojila nagradu za najboljeg turističkog vodiča u Hrvatskoj.

Miju je za ovu nagradu predložila Udruga turističkih vodiča ‘Mihovil’ na prijedlog Turističke zajednice Šibensko – kninske županije s kojom godinama ostvaruje izvrsnu suradnju.  Još jednom joj čestitamo na dodijeljenoj nagradi i želimo puno uspjeha u daljnjem radu i promociji grada i županije na najbolji mogući način.
16.10.2018.

Interpretacija baštine i turizam doživljaja za održivi razvoj lokalnih zajednica – edukativna radionica

 

Pozivamo Vas u Šibenik na trodnevnu edukativnu radionicu o interpretaciji baštine i turizmu doživljaja! Dođite i otkrijte kako možete unaprijediti svoja znanja i vještine iz područja interpretacije baštine i kreiranja doživljajnog kulturno-turističkog proizvoda, te svojim djelovanjem doprinijeti održivom razvoju naših lokalnih zajednica!

Šibenik, grad koji se posljednjih godina nametnuo kao omiljeno odredište kada je u pitanju ponuda kulturno-turističkog sadržaja, izronivši iz mora naših turističkih destinacija kao pohvalan i pozitivan primjer održivog razvoja turizma, domaćin je edukativne radionice „Interpretacija baštine i turizam doživljaja za održivi razvoj lokalnih zajednica“.

opširnije >>

01.08.2018.

Posjet Memorijalnom centru Faust Vrančić


Ovo ljeto bili u posjetu Memorijalnom centru "Faust Vrančić" u Prvić Luci na otoku Prviću. Obišli smo centar uz stručno vodstvo naše drage kolegice Zlatke Rodin koja nam je otkrila zanimljive priče iz života Fausta Vrančića. Nakon toga smo obišli crkvu Svete Marije od milosti. Zahvaljujemo se ravnateljici centra Ivani Skočić i muzejskom vodiču Zlatki Radin na gostoprimstvu i iznimno ugodnom druženju.

25.03.2018.

Predavanje o tvrđavi sv. Nikole


Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije je 23.03.2018. za članove UTV Mihovil održala predavanje o tvrđavi sv. Nikole u prostorijama Razvojne agencije Šibensko-kninske županije. Na predavanju su izlagali mr. sc. Josip Ćuzela, koordinator Ministarstva kulture za tvrđavu sv. Nikole, Marko Plenča Mudrić, mag. geografije kao stručni suradnik - čuvar prirode, te ravnateljica ustanove mr. sc. Anita Babačić Ajduk, mag.biol.


Predavanje je obuhvatilo upoznavanje s radom same ustanove, te zanimljive činjenice ne samo o tvrđavi kao jedinstvenom zaštićenom spomeniku kulture na listi svjetske baštine UNESCO-a i kanalu sv. Ante, nego i o njihovoj turističkoj valorizaciji. Nakon predavanja slijedila je rasprava u kojoj su vodiči upoznati s izvršenim i budućim radovima na tvrđavi, potencijalnim turističkim sadržajima u zaštitnoj buffer zoni, te o načinu prihvata i kretanju posjetitelja nakon što se za to stvore uvjeti.
28.02.2018.

U suradnji s Muzejom grada Šibenika, 28. veljače 2018. članovi UTV Mihovil su posjetili i razgledali muzej uz stručno vodstvo kustosa g. Emila Podruga.


24.02.2018.

Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča članice Udruge organizirale su kostimirani tematski razgled grada „Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika“


Tema razgleda koji se odvijao kroz uske uličice stare gradske jezgre su manje poznate povijesne činjenice vezane za životne prilike koje su vladale u periodu od 13. do 17. stoljeća u Šibeniku i okolici.

Sudionici koji su prisustvovali razgledu su tako imali prilike čuti o šibenskom nahodištu, lazaretima, templarima, flagelantima, kugi, legendama iz tog vremena, te Mrni i Dobri, vješticama koje su osuđene u prvom službeno zabilježenom suđenju vješticama u nas.


Cilj tematskog kostimiranog razgleda grada je otkrivanje povijesnih činjenica na zanimljiv i inovativan način, te upoznavanje s poviješću i prilikama koje su vladale u periodu srednjeg vijeka. Prenošenjem tih činjenica želimo povećati interes za našu povijesno-kulturnu baštinu, te na taj način potaknuti očuvanje naše nematerijalne baštine i nacionalnog identiteta.
Obzirom na veliki odaziv i pozitivne komentare sudionika, odlučili smo staviti "Mračnu stranu srednjovjekovnog Šibenika" u stalnu ponudu udruge, te smo potaknuti  da nastavimo s tematskim razgledima i sličnim događanjima.


Foto: Valerio Baranović
28.01.2018.

Dragi sugrađani i sugrađanke, kao i svake godine Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik obilježava Svjetski dan vodiča 21.veljače.


Taj dan ćemo obilježiti zajedno s vama tradicionalnim besplatnim vođenjem za sve zainteresirane. Obzirom da je svake godine velik odaziv, a i da jedan termin često ne odgovara svima, odlučili smo pokloniti besplatne razglede grada svaki vikend. Razgledi u veljači će se održavati subotom s početkom u 11 sati (3.,10. i 17.2). Mjesto susreta s vodičem je kod spomenika Petru Krešimiru IV.

Za zadnju subotu, 24.2 pripremili smo nešto sasvim drugačije. Razgled grada na temu „Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika“ s početkom u 18:00. Mjesto susreta također u đardinu (perivoj Roberta Visianija). Molimo sve zainteresirane za ovu turu da se najave unaprijed i rezerviraju mjesto. Rezervacija je besplatna, ali je broj mjesta ograničen zbog specifičnosti same ture. Osobe bez najave, nećemo moći primiti i molimo za razumijevanje.

U slučaju najave lošeg vremena za svaki pojedini razgled ćemo pravovremeno objaviti da li je došlo do promjene.

Rezervacije za tematsku turu se primaju na mail utvmihovil@gmail.com i na našoj facebook stranici www.facebook.com/SibenikTouristGuides

 
Udruga turističkih vodiča "Mihovil Šibenik"
Info i najave: utvmihovil@gmail.com
Obala palih omladinaca 3 | 22000 Šibenik
Ovlaštene osobe za zastupanje udruge: 
Predsjednica: Tina Biluš +385 99 684 1016
Dopredsjednica: Mia Deković:  +385 91 566 7752
Tajnica: Nikol Dujmović +385 98 873 499