Dobrodošli

Dobrodošli na internet stranice Udruge turističkih vodiča “Mihovil” Šibenik. Udruga djeluje na području Šibensko - kninske županije, a osnovne djelatnosti su:

•  Okupljanje turističkih vodiča, poticanje i unaprijeđivanje stručnog usavršavanja turističkih vodiča kako na teoretskom tako ina praktičnom planu

•  Djelovanje na zaštiti profesije odnosno struke turističkih vodiča, rad na podizanju ugleda i afirmacije poziva turističkih vodiča

•  Pomoć u ostvarivanju što boljih uvjeta rada svojim članovima

•  Promicanje unaprijeđenja vodičke službe, praćenje i kontroliranje njenog rada te stručno pomaganje svojim članovima

•  Organiziranje i upoznavanje članova s temama od interesa za struku putem seminara, predavanja, stručnih ekskurzija i na drugi primjeren način

•  Suradnja sa srodnim organizacijama zainetresiranim za kvalitetnu obradu turističkog tržišta

•  Predlaganje rješenja za podizanje kvalitete usluga turističkh vodiča , te sve druge djelatnosti potrebne za ostvarivanje ciljeva Udruge sukladno zakonu

Izdvajamo
Udruga od sezone 2008. u ponudi ima poseban program razgleda grada osmišljen i prilagođen za djecu, a nastavniku u pratnji grupe biti će uručen  letak s pitanjima i odgovorima iz povijesti i kulture grada Šibenika koji može koristiti u nastavnom programu.

Arhiva vijesti

15.01.2018.

Besplatni razgledi gradova u Šibensko-kninskoj županiji povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske


U nedjelju, 14. siječnja u 12 sati turistički vodiči diljem Hrvatske su poklonili građanima besplatne razglede gradova povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u sklopu projekta „Upoznaj svoju zemlju“ u organizaciji Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske. Projektu se priključila i Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik, te su organizirani besplatni razgledi Šibenika, Knina i Drniša.

Zahvaljujemo se našim kolegama Josipi Petrina s kojoj su naši sugrađani razgledali Drniš, Anti Šimiću koji je pokazao ljepote Knina i kninske tvrđave, te Ivanki Čoga i Tini Biluš koje su prošetale Šibenikom, te pokazale kakve zanimljivosti grad skriva. Odaziv je bio jako velik, te se ovim putem zahvaljujemo svim našim sugrađanima što su još jednom pokazali da vole prošetati gradom s licenciranim turističkim vodičima i bolje ga upoznati.
10.01.2018.

Projekt 'Upoznaj svoju zemlju'


Dragi sugrađani, čast nam je pozvati Vas da Vašim prisustvom uveličate i podržite  projekt 'Upoznaj svoju zemlju' , kojeg je pokrenula Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske. 
Radi se o organizaciji besplatnih  vođenja  u gotovo  40  gradova s početkom u isto vrijeme, dana 14. siječnja 2017.godine (nedjelja) s početkom u  12:00 sati; projekt organiziran pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, uz potporu Hrvatske turističke zajednice,  povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske.

U Šibensko-kninskoj županiji Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik organizira razglede u:

Šibeniku (kod spomenika Petru Krešimiru IV)
Kninu (kod spomenika hrvatske pobjede 'Oluja 95')
Drnišu  (kod spomenika Vrelo života)

Ovom akcijom želimo na malo drugačiji način obilježiti Dan međunarodnog priznanja Hrvatske,  pozvati građane da upoznaju gradove diljem Hrvatske i otkriju skrivene priče koje pričaju, jer smatramo da svaki državljanin naše zemlje može biti promotor i ambasador svoje domovine, ukazati na važnost turističkih djelatnika za međunarodni ugled Hrvatske kao i na važnost nacionalnog identiteta i kulturne baštine koja je jedino što nas izuzima od globalizacije.
Ujedno na isti način želimo ukazati na važnost Pravilnika o zaštićenim lokalitetima  koji je u izradi. Naime, zaštićeni lokaliteti  će biti jedina mjesta na kojima će djelatnost turističkih vodiča i predstavljanje naše zemlje moći obavljati vodiči koji su educirani isključivo u Republici Hrvatskoj.

 
18.12.2017.
Zahvalnica Udruzi turističkih vodiča Mihovil Šibenik

Dana 18.12.2017. u Gradskoj Vijećnici u Šibeniku u organizaciji Turističke zajednice županije je svečano obilježen dan turizma Šibensko kninske županije, te su uručene priznanja i zahvalnice zaslužnima u turizmu. Nagrade su uručili župan Goran Pauk i direktorica županijske turističke zajednice Željana Šikić. 

Turistička zajednica županije dodijelila je Zahvalnice svojim suradnicima za iznimnu suradnju koju ostvaruju s relevantnim institucijama i dionicima turizma Šibensko-kninske županije. Udruzi turističkih vodiča Mihovil Šibenik dodijeljena je Zahvalnica za doprinos turističkoj ponudi.
29.11.2017.
Predavanje gospođe Mislave Zuppa-Rasic

U organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj grada Šibenika, 29.11.2017 u Urbanom centru, organizirano je predavanje na temu "Kako kreirati novu kulturno-turističku rutu". Predavanje je održala gospođa Mislava Zuppa-Rasic, diplomirani kulturolog. Nazočili su brojni članovi UTV Mihovil kao i ostalih zainteresirani turistički djelatnici. Razgovaralo se o tome kako procijeniti trenutne sadržaje, te kako nadograditi na već postojeće. Zajednički smo analizirali kulturne lokalitete, trenutnu turističku ponudu, njene prednosti i nedostatke te raspravljali kako kreirati nove sadržaje. Radionica je bila iznimno konstruktivna, te se nadamo da će ovakvih radionica biti još mnogo.
21.11.2017.
Predavanje na temu prirodna baština NP Krka

Predavanje Drage Marguša, stručnog voditelja Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ U organizaciji Udruge turističkih vodiča Mihovil- Šibenik, uz podršku NP Krka, dr.sc Drago Marguš, stručni voditelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, održao je 21. studenoga u prostorijama Urbanog centra u Šibeniku predavanje za članove UTV Mihovil.

Tema predavanja je bila prirodna baština NP Krka. Predavanje je bilo iznimno zanimljivo, te su članovi kroz razgovor tokom predavanja saznali mnogo novih informacija.
19.06.2017.
Tematska prezentacija „Zaštićeni lokaliteti“

U muzeju Mimara je održana tematska prezentacija „Zaštićeni lokaliteti“ u organizaciji Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske uz potporu Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar Kitarović, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, te podršku Hrvatske turističke zajednice. Naglasak prezentacije je važnost educiranog ovlaštenog turističkog vodiča koji ne samo da predstavlja svoj kraj, već prenosi emocije, duh i ljubav prema svojoj Domovini.

Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik je sudjelovala na tematskoj večeri, a naša članica Ivanka Čoga je predstavila ljepote naših zaštićenih lokaliteta. Njeno predstavljanje je bilo popraćeno prekrasnim fotografijama, djelom našeg nagrađivanog fotografa g. Ive Pervana, koji je na kraju večeri imao izlaganje o važnosti fotografije u turizmu.
28.09.2015.
Velika nam je čast i zadovoljstvo informirati sve članove da je naša predsjednica gospođa Jasenka Ramljak ovogodišnja dobitnica nagrade grada Šibenika za zapažene uspjehe i ostvarenja u kulturi i umjetnosti. Nagrada joj je uručena danas, 28.09.2015. na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Šibenika u povodu Dana grada Šibenika-blagdana sv. Mihovila. Svi znamo s koliko ljubavi, strasti i predanosti naša predsjednica priča o jednom od brendova grada, Međunarodnom dječjem festivalu čija je dugogodišnja voditeljica bila. Od srca joj čestitamo na više nego zasluženoj nagradi!
27.09.2015.
Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" pozvalo nas je u petak 25.09.2015. na tvrđavu sv. Mihovila na zajedničko druženje i domjenak  "Večer na tvrđavi", kojim je proslavila uspješni završetak arheoloških istraživanja na tvrđavi sv. Ivan. Ovim je završena prva faza istraživanja koja će poslužiti za potvrdu glavnog projekta a trenutno se prikuplja arhitektonska dokumentacija za aplikaciju na europske fondove. Osim druženja i domjenka organizirana je i izložba slika arheoloških istraživanja te podiljeljene zahvalnice svima koji su sudjelovali u istraživanjima. Zahvalnica je uručena i našoj Udruzi za nesebičnu potporu koju smo pružili dajući svoj doprinos u arheološkim istraživanjima. Na druženju i domjenku atmosfera je bila odlična; opuštena, ležerna i vesela a ovim putem zahvaljujemo  društvu "Juraj Dalmatinac" na njihovom velikom entuzijazmu i idejama koje uspješno provode u djelo!
11.07.2014.
Voditeljica Tvrdave sv. Mihovila (točnije odjela Muzeja Grada Šibenika za upravljanje fortifikacijskim objektima) Gorana Barišić Bačelilć pozvala je članove naše Udruge na neformalno druženje prilikom kojeg smo razgledali obnovljenu tvrđavu, upoznali se sa dosadašnjim radom i budućim planovima, dobili konkretne odgovore na pitanja iz prakse te se upoznali sa programom glazbenih događanja na ljetnoj pozornici u srpnju za koje smo se na kraju ugodno iznenadili sa dvije ulaznice za dogadaj po želji.
20.05.2014.

Upravni odbor Udruge odlučio je donirati 5.000,00 kn sa računa Udruge na račun Crvenog kriza za sve koji su pogođeni nezapamćenim poplavama na istoku naše domovine. Svaki član može, neki već i jesu, donirati i odjeću, higijenske potrepštine te hranu i odnijeti u najbliži Crveni križ. Sigurno je da će ljudima koji su ostali bez svega svaka pomoć dobro doći.

23.03.2014.
Članovi Udruge posjetili su otok Pag zahvaljujući našem novom članu i organizatoru Brunu Modrušanu sa otoka Paga. U jedan dan imali smo prilike obići Pag uzduž i poprijeko. Nakon prelaska Paškog mosta uputili smo se u grad Pag i posjetili Muzej soli, Katedralu i Muzej čipke u Kneževoj palači koju je radio Juraj Dalmatinac. Odličan paski vodič uz našeg Bruna bio je i kolega Mate Donadic. Nakon toga obišli smo siranu obitelji Gligora u Kolanu, vidjeli cijeli proizvodni proces, imali priliku i probati i kupiti bogat izbor odličnih sireva. Nakon toga u Novaljskom polju prekrasan doživljaj hotela Boškinac koji je ujedno i vrhunski restoran, konoba i vinarija osmišljena od obitelji Suljic koji su preporodioci paškog endemskog vina Gegić. Nakon kanapea i probe vina odlazimo put Luna i tisućljetnih lunskih maslinika koji smo ugodno cijele propješačili.

Na kraju idemo do same sjeverne punte otoka, mjesta Tovarnele u kojem u lokalnoj konobi uživamo u hobotnici na salatu spremljenoj na autohtoni lunski način uz nezaobilazno ulje iz lunskih maslinika. Vjerujem da je svim vodičima cijeli put bio nezaboravan doživljaj. S obzirom da slika govori vise od rijeci i da je s nama bio i profesionalni fotograf Ivan na našoj Facebook stranici uživajte u galeriji slika s Paga.

08.03.2014.
U Gradskoj knjiznici Juraj Sizgoric predavanje je odrzao mr.sc. Petar Garijan, bivsi profesor Veleucilista u Sibeniku, odnedavno u mirovini. Tema predavanja bila je Emocionalni vodic, odnosno na koji nacin gostu najbolje predstaviti svoj grad jer su vodici prije svega ambasadori svoga grada. Profesor je nedavno izdao knjigu Brend menadzment turisticke destinacije koja se u oblika CD nalazi kod tajnice Sandre Grgas pa svi clanovi koji su zainteresirani za knjigu neka se slobodno jave.
21.02.2014.
Medunarodni dan turistickih vodica i ovu smo godinu obiljezili besplatnim razgledom za gradane Sibenika. Razgledavanju su se pridruzili i buduci turisticki vodici koji upravu polazu ispite na Veleucilistu u Sibeniku. Ovu godinu gradane su kroz grad provele predsjednica Jasenka Ramljak i podpredsjednica Jasminka Mucic Mudronja.
08.02.2014.
U Gradskoj knjiznici Juraj Sizgoric zanimljivo predavanje za clanove odrzao je dr.sc. Ivica Poljicak, profesor na Veleucilistu u Sibeniku a vezano za njegovu aktualnu knjigu Sibenik na kvadrat. Iako kao vodici poprilicno znamo o svom gradu, uvijek mozemo cuti i nauciti neki novi detalj.

21.12.2013.
Održana je redovita Skupstina Udruge na kojoj su se rezimirale aktivnosti kroz proteklu godinu te clanovima podnijelo financijsko izvjesce za 2013.godinu. Zakljuceno je da iznos clanarine za 2014. ostaje nepromijenjen kao i cijene vodenja za sezonu 2014. Nakon sluzbenog dijela slijedio je onaj opusteniji, domjenak na kojem su nam se pridruzili i Dino Karadzole, direktor TZ Grada, Vilijam Lakic, ravnatelj Gradske knjiznice Juraj Sizgoric i Anita Babacic Ajduk, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zasticenim podrucjima s kojima smo vrlo uspjesno suradivali kroz godinu.

19.09.2013.
vodiči Udruge prisustvovali su prezentaciji projekta “Virtualni vodič Juraj Dalmatinac“. Projekt nam je predstavljen od strane direktora Turističke zajednice grada Dina Karađole.

Radi se o projektu koji je realiziran u tehnici „proširene stvarnosti“ (augmented reality) koja uz pomoć „pametnih“ telefona omogućuje posjetiteljima da preko stvarne slike nekog objekta ili lokacije pokrenu različite multimedijalne sadržaje.

Ovo je prvi hrvatski vodič napravljen u ovoj tehnici,
a izradila ga je agencija „Momentum studio“ iz Zagreba, koja je poznata po radu na hvaljenoj seriji „Hrvatski kraljevi“. Uvjerili smo se da virtualni Juraj funkcionira krajnje jednostavno. Prvo smo došli do katedrale sv. Jakova, točnije kod kipa Jurja Dalmatinca, gdje je označeno mjesto na kojem se preuzima aplikacija Aurasma koja je besplatna.

Nakon toga dovoljno je sa „ pametnim telefonom“ ili tablet računalom stati na jednu od oznaka ispred katedrale (pored Meštrovićevog spomenika Jurju , ispred Katedrale te na UNESCO-voj spomen ploči), uključiti uređaj i usmjeriti ga prema oznaci. Na uređaju se pojavi animirani virtualni Juraj koji na hrvatskom ili engleskom jeziku priča priču o sebi, svom radu, o katedrali i njenim tajnama.

U svakom slučaju, doživjeli smo zanimljiv i inovativan način prezentacije povijesti i baštine Šibenika. Sigurni smo da će turisti biti oduševljeni ovom aplikacijom i ovakvim doživljajem Katedrale.
Naročito, kada na kraju mogu imati sliku sa Jurjem. Takvu atraktivnu uspomenu s ljetovanja ili izleta u Šibenik svatko će željeti ponijeti kući.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udruga turističkih vodiča "Mihovil Šibenik"
Info i najave: utvmihovil@gmail.com
Obala palih omladinaca 3 | 22000 Šibenik
Ovlaštene osobe za zastupanje udruge: 
Predsjednica: Tina Biluš +385 99 684 1016
Dopredsjednica: Mia Deković:  +385 91 566 7752
Tajnica: Nikol Dujmović +385 98 873 499